Dünyada 1 arttıysa Türkiye’de 3 arttı

Dünyada 1 arttıysa Türkiye’de 3 arttı
İktidar temsilcileri “Hayat pahalılığı var ama tüm dünyada” diyerek Türkiye’deki ekonomik buhranı “normalleştirmeye” çalışıyor hatta, ABD ve Avrupa ülkelerinde insanların “sefalet çektiğini” bile söylemekten...

İktidar temsilcileri “Hayat pahalılığı var ama tüm dünyada” diyerek Türkiye’deki ekonomik buhranı “normalleştirmeye” çalışıyor hatta, ABD ve Avrupa ülkelerinde insanların “sefalet çektiğini” bile söylemekten kaçınmıyordu her fırsatta.


Ekonomik veriler bir kez daha AKP iktidarı temsilcilerini yalanladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) küresel gıda enflasyonunun nisanda rekor seviyeden geri çekildiğini duyurdu. FAO verilerine göre nisanda küresel gıda enflasyonu yüzde 33,94’ten 29,81’e çekildi. Yani gıda fiyatları nispeten ucuzladı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından önceki gün açıklanan resmi veriler ise Türkiye’de gıda enflasyonun geçen ay yüzde 70,33 seviyesinden yüzde 89,1’e çıktığını ortaya koymuştu. Üstelik bu veriler, ekonomistler ve toplum tarafından çok da kabul görmüyor, rakamlarla oynandığı görüşü hayli yaygın.

Yani, Türkiye’deki gıda fiyatları dünyadaki gıda fiyatlarından tam üç kat yüksek, aradaki 59 puanlık makas açıklığı aynı zamanda bir rekor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl eylülden itibaren Merkez Bankası’nı faiz indirimlerine zorlaması sonrası enflasyon hızlı bir yükselişe geçmiş ve TL yüzde 45’ten fazla değer kaybetmişti. Döviz kurlarının artışı da dışa bağımlı Türkiye’nin enflasyon sarmalına girmesine neden oldu. Üstelik, “İndireceğiz” dedikleri piyasa faizleri de tam tersine yükseldi. Bozulan ekonomik dengeler Türkiye’nin dışarıdan çok daha yüksek maliyetle borçlanmasına neden oldu. Faiz yükü artarken ihracat rekorlarına rağmen değersiz TL nedeniyle cari açık da rekorlar kırmaya başladı.