Dünyanın gözü bu ziyarette

Dünyanın gözü bu ziyarette
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kremlin Sarayı’ndaki görüşmenin sonunda kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliğinin derinleştirilmesine dair ortak bildiriyi imzaladı.2030’a kadar Rusya-Çin...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kremlin Sarayı’ndaki görüşmenin sonunda kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliğinin derinleştirilmesine dair ortak bildiriyi imzaladı.

2030’a kadar Rusya-Çin ekonomik işbirliğinin önemli alanlarının geliştirilmesi planına ilişkin 8 maddelik bildiride, iki ülke arasındaki elektronik ticaretin ve diğer yenilikçi araçların artırılması vurgulanırken birbirine bağlı lojistik sistemin geliştirileceği aktarıldı.



Sputnik’in haberine göre, imza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, yaklaşık 3 saat süren görüşmede, Ukrayna konusunu ele aldıklarını belirtti ve Çin’in barış planının hükümlerinden birçoğunun Rusya’nın yaklaşımlarıyla örtüştüğünü ancak Batı ile Kiev buna hazır olmadığını bildirdi.

İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat verme kararını değerlendiren Putin, Batı’nın Rusya’yla son Ukraynalıya kadar savaşmaya sözde değil, fiilen karar verdiğini ve kolektif Batı’nın nükleer bileşenli silahlar kullanmaya başladığında Rusya’nın buna karşılık vermek zorunda kalacağını vurguladı.

Şi, önceki gün de Putin ile Kremlin Sarayı’nda 4,5 saate yakın baş başa görüşmüştü.