DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE’DEKİ SEÇİMLERDE

DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE’DEKİ SEÇİMLERDE
İktidarı ile muhalefeti ile bütün kesimlerin, “Tarihi bir dönüm noktası” olarak tanımladığı 14 Mayıs seçimlerini dünya medyası da büyük bir dikkatle takip ediyor. ABD, Fransız ve Alman medya kuruluşlarının ardından...

İktidarı ile muhalefeti ile bütün kesimlerin, “Tarihi bir dönüm noktası” olarak tanımladığı 14 Mayıs seçimlerini dünya medyası da büyük bir dikkatle takip ediyor. ABD, Fransız ve Alman medya kuruluşlarının ardından İngiliz Daily Telegraph gazetesi de siyasi atmosferi tahlil eden bir seçim analizi yayınladı. Türkiye’deki seçimler, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili analiz ve yorumlara ağırlık vermeye başlarken yeni bir makale de İngiltere’den geldi.

Gazetenin Orta Doğu muhabiri Campbell Mac Diarmid tarafından hazırlanan haberde, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Suriyeli mültecileri ülkelerine gönderme hamlesinin sonuca etkisi olduğu ima edildi.

Haberde, “Mülteci karşıtı açıklamalar Türkiye’deki seçim öncesinde Erdoğan’ı zorluyor” başlığı kullanıldı, “Ekonomik kriz etkisini gösterirken, Erdoğan’ın Mayıs ayındaki seçimde en büyük rakibi olan Kemal Kılıçdaroğlu, Suriyeli mültecileri ülkesine gönderme sözü verdi,” ifadeleri kullanıldı.

Haberde Kılıçdaroğlu’nun anketlerde Erdoğan’ın önünde olduğunu vurgulandı ancak seçimin başa baş geçeceğine de vurgu yapıldı, “Dağınık bir muhalefet, özgür medya üzerindeki baskı ve Erdoğan’ın sıkı kontrolündeki yargı ve devlet organları sebebiyle seçimin sonuçlarını tahmin etmek zor,” ifadesi kullanıldı.

Alman Bild gazetesi de Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nu karşılaştırarak seçime ilişkin dengeleri okuyucularına duyurdu. Gazetedeki haberde Kılıçdaroğlu için, “Anketlerde önde. Bu adam Erdoğan’a karşı ne kadar tehlikeli” başlığını kullanan Bild, “Bu adamın ayakta kalma gücü var! Uzun yıllara ve sayısız mağlubiyete rağmen 74 yaşındaki Kemal Kılıçdaroğlu, kendisini muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olarak konumlandırdı,” ifadelerine yer verdi.