Dünyanın gündemi aşı

Dünyanın gündemi aşı
Birçok ülke, koronavirüsten kurtuluşun anahtarı olarak görülen aşının halka ulaştırılması için hazırlık yapmaya başladı. ABD ve Almanya da gelecek ay halka aşı yapılmaya başlanması için harekete geçti.Almanya Sağlık...

Birçok ülke, koronavirüsten kurtuluşun anahtarı olarak görülen aşının halka ulaştırılması için hazırlık yapmaya başladı. ABD ve Almanya da gelecek ay halka aşı yapılmaya başlanması için harekete geçti.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Avrupa kurumları tarafından bir aşının yıl sonuna kadar onay alması ve hemen ardından da aşılamaya başlanması konusunda iyimser olduğunu söyledi. Spahn, Almanya’ya 300 milyon dozun üzerinde aşı temin edileceğini de belirterek, “Bu durumda her kişiye iki dozluk aşılama yapılması halinde de kendi nüfusumuza yetecek aşı olacak ve diğer ülkelerle de paylaşabileceğiz” dedi.
ABD’de de Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onay vermesinin ardından 11 Aralık tarihinden itibaren halka aşı yapılmaya başlanması planlanıyor. Dairenin, Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşıyı acil kullanım amacıyla onaylaması bekleniyor. Ülkede ilk olarak sağlık çalışanlarına aşı yapılacağı açıklandı.
OXFORD AŞISI YÜZDE 70 KORUMA SAĞLADI
BioNTech ve Pfizer ile birlikte Moderna’nın geliştirdiği korona aşılarında yüzde 90’ları geçen etkililik ve koruyuculuk oranına ulaşıldığını belirtilmesinin ardından dün de AstraZeneca’dan bir açıklama geldi. Şirket, geliştirilen aşının koruyuculuk ve etkililik oranının ortalama yüzde 70 seviyesinde olduğunu duyurdu. İki farklı araştırmanın ilk sonuçlarını inceleyen bilim insanları, iki dozluk aşının birinin etkisinin yüzde 90 seviyesinde olduğunu açıklarken ikincisinin ise yüzde 62 seviyesinde olduğunu duyurdu.
ÇİN AŞISI TÜRKİYE’DE GÖNÜLLÜLERDE DENENİYOR
Türkiye’de faz-3 çalışmalarına başlanan Çin’in Sinovac firmasına ait CoronaVac isimli koronavirüs aşısı, sağlık çalışanlarından sonra gönüllü yurttaşlar üzerinde de uygulanıyor.
İlk gönüllü yurttaş uygulaması Ankara Şehir Hastanesi›nde yapıldı. Gönüllü olan öğretmen Ayşegül Durmaz (50) ve öğretmen kızı Gökçe Durmaz›a (23) hastanede sağlık görevlileri tarafından aşı uygulandı.
12 BİN 450 KİŞİYE UYGULANACAK
Türkiye’de geçen 15 Eylül’de Faz 3 çalışmaları başlayan Çin menşeli aşının deneme uygulamaları 12 şehirde 25 merkezde devam ediyor. İlk etapta yüksek riskli 726 gönüllü sağlık çalışanına uygulanan aşıya ilişkin güvenlilik verileri olumlu değerlendirilmişti. Toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde denenecek aşı için 18-59 yaş arasında daha önce Covid-19 geçirmemiş yurttaşlar gönüllü olabilecek.
FAHRETTİN KOCA’DAN ‘YERLİ AŞI’ AÇIKLAMASI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli Covid-19 aşısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Koca, ‘’TÜSEB desteğiyle Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen Covid-19 aşısının Faz-1 çalışmasında 44 gönüllüye aşı uygulandı. Şu ana kadar ciddi bir yan etki görülmedi’’ ifadelerini kullandı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Koca, ikinci doz aşılamanın 26 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında yapılacağını duyurdu ve “Güzel haberlerini vereceğim 15 aşı adayı daha var’’ dedi.