Dünyanın kullandığı ilacın ‘yerlisi’ üretildi

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 13, 2020 / 08:24

BAKAN VARANK ‘KORONAVİRÜSE KARŞI İLAÇ ÜRETTİK’ DEDİ AMA….

”TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu” çatısı altındaki bilim insanları tarafından koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ilk yerli sentez ilaç görücüye çıktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “İlacın ruhsatlandırma aşamasına gelmesi hem mutluluk hem de gurur verici.” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç iş birliğiyle Kovid-19 tedavisinde kullanılan ve etkin sonuçlar veren Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi, Doç. Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkent’in koordinasyonunda 32 kişilik ekip tarafından 40 gün gibi kısa sürede üretildi.

‘İHRACAT İMKANI VAR’

Bakan Varank, yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: “Türk hekimlerinin Kovid-19 hastalığının tedavisinde çok başarılı şekilde kullandığı Favipiravir ilacının yerli sentezini bilim insanlarımız, İstanbul Medipol Üniversitesinden Mustafa Güzel hocamızın liderliğinde geliştirdi. Atabay İlaç firması da bu ürünün ticarileşmesi için altyapısını kullandırdı. Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı üretmiş olduk. Bunun ruhsatlandırma aşaması var. Sağlık Bakanımız, kabine toplantısında bu ilaçların hemen ruhsatlandırılması ile ilgili talimat verdiğini de söyledi. Süreçler hızlı şekilde tamamlandığında, kendi sentezimizle geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz kendi ilacımızı hem Türkiye’de kullanabileceğiz hem de bu alanda önemli ihracat imkanı var.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top