Dünyanın yeni kabusu Omicron

Dünyanın yeni kabusu Omicron
İlk kez Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni koronavirüs varyantı Omicron, dünyanın yeni kabusu haline geldi. Yeni küresel kabusa karşı alınan ilk tedbir olarak ABD, AB ülkeleri, Rusya ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu...

İlk kez Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni koronavirüs varyantı Omicron, dünyanın yeni kabusu haline geldi. Yeni küresel kabusa karşı alınan ilk tedbir olarak ABD, AB ülkeleri, Rusya ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke, seyahat yasaklamaları kararı aldı.

İLK VAKA TÜRKİYE AKTARMALI UÇUŞTA

Güney Afrika'da ortaya çıktıktan sonra hızla yayılan Omicron varyantı, Avrupa'da ilk olarak Belçika'da tespit edildi. Belçika Sağlık Bakanlığı, Mısır'dan Türkiye aktarmalı gelen bir kişide yeni Covid-19 varyantının bulunduğunu açıkladı. Belçika, yılbaşı öncesi vaka sayılarındaki artış nedeniyle yeni kısıtlamalar açıkladı.

EN AĞIR MUTASYON

Dünya Sağlık Örgütü, bulaş oranı yüksek olan yeni varyant karşısında endişe duyulduğunu açıkladı. Omicron varyantı, WHO’nun şimdiye kadar koronavirüsü varyantlarını "kaygı verici" olarak nitelediği beşinci varyant oldu. İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nden virolog Lawrence Young, "Koronavirüsünün yeni varyantı çok kaygı verici. Virüsün şimdiye kadarki en ağır mutasyona uğramış versiyonu" dedi.

İNGİLTERE VE ALMANYA’DA DA GÖRÜLDÜ

 İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, ülkede  2 kişi de Omicron mutasyonu tespit edildiğini açıkladı. Javid, vakalardan 1’inin başkent Londra'nın kuzey doğusundaki Chelmsford şehrinde, diğerinin ise Nottingham'da olduğunu bildirdi. Javid, 2 vakanın "bağlantılı" olduğunu ve bu bağlantının Güney Afrika'ya kadar takip edildiğini ekledi.

Yeni varyanta karşı alınan önemleri açıklayan Başbakan Boris Johnson, ülkeye girecek herkese ikinci günde PCR testi yaptırma ve test sonucu gelene kadar evlerinde izole olma zorunluluğu getirildiğini duyurdu.Yeni önlemlere göre İngiltere’de Omicron varyantıyla enfekte olduğundan şüphelenilen kişiler, aşı statüleri fark etmeksizin 10 gün boyunca evlerinde izole olmak zorunda. Johnson, toplu taşımalar ve dükkanlarda maske zorunluluğunun geri getirileceğini açıkladı.

İngiltere hükümeti, endişe verici Omicron mutasyonu karşısında kırmızı seyahat listesine 4 ülkeyi daha ekledi. Sağlık Bakanlığı önceki gün Güney Afrika, Botsvana, Namibya, Zimbabve, Lesotho ve Esvatini'yi kırmızı listeye eklemesinden sonra dün de Angola, Mozambik, Malavi ve Zambiya’yı kırmızı listeye ekledi.

Almanya'da da Bavyera eyaletinde, ülkenin ilk iki Omicron vakalarının tespit edildiği açıklandı. Bölgesel Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, enfeksiyon kapan ve Güney Afrika'dan geldikleri belirtilen iki yolcu, Almanya'ya 24 Kasım'da Münih havaalanından girdi. Bakanlık, iki yolcunun şu anda karantina altında olduğunu bildirdi.

Çekya’da ise şüpheli bir vaka tespit edildiğini bildirdi. Namibya’dan gelen bir kişinin Namibya dönüşü pozitif çıktığı ve virüs diziliminin laboratuvarda incelendiği belirtildi.

HOLLANDA’YA GELEN UÇAKTA 61 VAKA

Omicron'un Hollanda'ya ulaşmasından endişe ediliyor. Hollanda Belediye Sağlık Hizmetleri (GGD) Güney Afrika'dan gelen iki uçaktaki yolculara test yapıldığını ve 61 yolcunun koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı. Kurum, test sonucu pozitif çıkan yolcuların havalimanı yakınındaki karantina otellerine yerleştirildiğini duyurdu. Vakaların, yeni varyantla ilgili olup olmadığı araştırılıyor.