Dünyanın zirvesi cenazede buluşuyor

Dünyanın zirvesi cenazede buluşuyor
Kraliçe 2. Elizabeth'in, dünya liderlerinin katılımıyla bugün yapılacak cenaze töreni öncesinde başkent Londra’da güvenlik tedbirleri en üst noktaya çıkarıldı.Kraliçe’nin katafalktaki cenazesini selamlamak için eşi görülmemiş...

Kraliçe 2. Elizabeth'in, dünya liderlerinin katılımıyla bugün yapılacak cenaze töreni öncesinde başkent Londra’da güvenlik tedbirleri en üst noktaya çıkarıldı.

Kraliçe’nin katafalktaki cenazesini selamlamak için eşi görülmemiş bir kuyruk oluşurken tören öncesi dünyanın dört bir yanından aralarında Japonya İmparatoru, krallar ve kraliçeler, ABD Başkanı ve onlarca ülkenin devlet başkanları ve temsilcileri Londra'ya akın etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Liderler, hep birlikte normal olarak böylesi dev bir cenaze töreninin gerektireceği türden bir sabit güvenlik alanı bulunmayan Westminster Kilisesi'ne gidecekler. Cenaze töreni dünyanın dört bir yanında yüzlerce milyon insan tarafından televizyon ekranlarından izlenecek ve bu da cenaze törenini, mesaj vermek isteyecek uluslararası radikal gruplar açısından çok cazip hale getiriyor.


TAKVİYE GÜÇLER LONDRA’DA
Bu nedenle Londra'da eşi benzeri görülmemiş bir güvenlik hazırlığı sürdürülüyor. Ülkenin istihbarat örgütleri MI5 ve GCHQ, polisin terörle mücadele şubesi ile işbirliği içinde çalışıyor, Londra Emniyet Müdürlüğü'ne İngiltere'nin dört bir yanından takviye güçler geliyor, askeri personel ve sivil görevliler dirlik ve düzeni koruma planında üzerlerine düşen rollere hazırlanıyor.

Bu olağanüstü günler için "karşılıklı yardım" programı çerçevesinde İskoçya ve Kuzey İrlanda dahil ülkenin dört bir yanından yüzlerce polis takviyesi alınmış.

Hükümet, kuyrukların düzenini sürdürmeye yardımcı olmak üzere özel güvenlik şirketlerinden yüzlerce görevli getirtti. Salı gününden bu yana ayrıca bin 500 askeri personel de başkentte görev yapıyor. Askeri bir helikopterin parlamentonun da bulunduğu Westminster bölgesinin üzerinde gezindiği görülebiliyor.

Perde arkasında ise istihbarat örgütü MI5, "ilgi duyulan kişiler" yani şiddet eylemi ya da aşırılıklara başvuracağından kuşkulanılan insanların davranışlarında bir farklılık görülüp görülmediğini izliyor. İletişim ve siber güvenlik konularında uzman diğer bir istihbarat örgütü olan GCHQ da her türlü haberleşmeyi takip ediyor. Bir yandan da silahlı polislerin ellerinde dürbünlerle bölgeyi taradıkları görülüyor.

KRİTİK NOKTALARA KAMERALAR KONULDU
Kuyruğu gözlemlemekle görevli bazı polislerin uzmanlığı, bir saldırıya hazırlanan kişileri erkenden tespit etmek. Lambeth köprüsünün hemen güneyindeki bir gözlem odasında polisler yüzlerce sabit güvenlik kamerasından gelen görüntüleri sürekli olarak izliyor. Ayrıca kritik yerlere ve kör noktalara hareketli kameralar yerleştirildi. Patlayıcı ve silah kokusu almak üzere eğitilmiş polis köpekleri düzenli olarak kalabalıklar arasında geziyor.

DEVLET BAŞKANLARI NASIL KORUNACAK?
Aralarında Japonya İmparatoru Naruhito, Avrupa ülkelerinden, Tonga ve Butan'dan kral ve kraliçeler, Katar Emiri ve onlarca ülkenin devlet başkanı cenazede olacak. Güvenlik riski yüksek görülen liderler arasında ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog da bulunuyor. Her bir ülkenin güvenlik örgütlerinin ayrı ayrı kaygıları var.

Londra Emniyet Müdürlüğü yetkilisi Stuart Cundy bu tür durumlarda liderleri korumakla görevli ekiplerle işbirliğine çok alışkın olduklarını söylüyor.

Cenaze töreni sabahı damlardaki polis sayısı iyice artırılacak. Güvenli alanın çevresine silahlı polisler çok göze batmayacak şekilde yerleştirilecek ve ordunun özel komando birimi SAS de ihtiyaç halinde müdahaleye hazır bekleyecek.

ÜNİFORMAYA İZİN, RESEPSİYONA YASAK
Kraliçe 2. Elizabeth’in torunları, Londra’daki Westminster Hall’de cenazesinin başında nöbet tuttu. Kraliyet ailesi ile ilişkisini kesen Prens Harry’nin törende askeri kıyafet giymesine izin veren babası Kral 3. Charles, bugün verilecek resepsiyona davet etmedi.

Kraliçe’nin hayatını kaybetmesiyle resmi olarak ülkenin yeni hükümdarı ilan edilen Kral 3. Charles’ın oğulları Galler Prensi William ve Sussex Dükü Prens Harry de dahil olmak üzere Kraliçe’nin diğer torunları Prenses Beatrice, Prenses Eugenie, Lady Louise Windsor, Vikont Severn, Peter Phillips ve Zara Tindall cenaze başında nöbet tuttu.

Kraliçe’nin 8 torununun nöbeti, 15 dakika sürdü. Kral 3. Charles’ın oğulları Prens Harry ve Prens William nöbet sırasında askeri üniforma giyerken, Kraliçe’nin diğer torunları ise koyu renkli sivil kıyafetlerle nöbete katıldı.

Kraliyet görevlerinden istifa den Prens Harry ve eşi Meghan Markle’ın Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesinden önce Buckingham Sarayı’nda düzenlenecek resepsiyona davetleri geri çekildi.

Telegraph’ın aktardığına göre, Sussex çiftine resepsiyonun sadece dünya liderlerine ve görevine devam eden Kraliyet üyelerine açık olduğu bildirildi.

KRAL, KUYRUKTAKİLERİ ZİYARET ETTİ
Kraliçe’nin yerine tahta geçen oğlu Kral 3. Charles ile tahtın birinci sıradaki varisi Prens William, sırada bekleyenlere sürpriz bir ziyarette bulundu. Aniden sırada bekleyenlerin karşısında beliren ikiliyi, vatandaşlar coşku ve tezahüratlarla karşıladı. Kuyruktakilerle ayaküstü sohbet eden Charles ve William, Kraliçe’yi son kez görebilmek için saatlerce bekleyenlere teşekkür etti.

JAPON İMPARATOR TARİFELİ UÇAK KULLANDI
Protokol gereği özel uçak yerine tarifeli uçağa binmesi istenen liderlerden bir tek Japon İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako, bu kurala uyarak tarifeli uçak ile Londra’ya geldi.

İstisna tanınan ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden ise önceki akşam Air Force One başkanlık uçağıyla Stansted Havalimanı’na geldi. Biden ve First Lady eşi buradan özel konvoylar eşliğinde kalacakları otele ulaştı.