Dünyaya demokrasimizin olmadığını ilan ediyoruz

Dünyaya demokrasimizin olmadığını ilan ediyoruz
Bidebunuizle yayınına katılan siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Türkiye’deki sistemin giderek demokrasiden uzaklaşarak otoriter rejime doğru gittiğini söyledi. Kalaycıoğlu, “Seçimlerin adil şekilde yapılma şansı...

Bidebunuizle yayınına katılan siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Türkiye’deki sistemin giderek demokrasiden uzaklaşarak otoriter rejime doğru gittiğini söyledi. Kalaycıoğlu, “Seçimlerin adil şekilde yapılma şansı kalmadığında Türkiye’yi otoriter olarak niteleyeceğiz” dedi.
Anayasa’nın temel normlarının aksadığını kaydeden Kalaycıoğlu, “En son TÜGVA ile İBB’nin Büyükada’daki iskele hadisesinde gördük. Mahkeme karar alıyor ama polis uygulamıyor aksine uygulamaya çalışan kamu otoritesinin karşısına dikiliyor. Bu demokrasilerde karşılaşabileceğimiz bir şey değil” ifadelerini kullandı. Kalaycıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte söylediği “AİHM kararları bizim için bağlayıcı değil” ifadesinin de aynı şekilde demokrasinin temel normlarıyla bağdaşmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü konuşmasında sarf ettiği “Muhalefet partileri yönettikleri belediyelere bakarak ülke yönetimine talip olmaktan vazgeçmeleri kendileri için daha iyi olur” sözleri sorulan Kalaycıoğlu, “İşte bu dünyaya ‘Biz demokrasi değiliz’ diye ilan etmektir. Bunlar yabancı diplomatlar tarafından ülkelerine rapor ediliyor. Sonra o ülkeler Türkiye’ye otokrat diyor. Özellikle popülist iktidarlar demokrasiyle bağları gevşediğinde böyle ‘taciz, tecavüz’ gibi gerçek üstü söylemlere sarılıyorlar” dedi.
BÖYLE REZİLLİK OLMAZ
Boğaziçi Üniversitesi önünde arkadaşlarının tutuklanmasını protesto eden öğrencilerin basın açıklaması yapacakken gözaltına alınmasına da tepki gösteren Kalaycıoğlu, “Demokrasiyle olan bağlantımızın ne kadar gevşediğini bir kez daha gösteriyor. Çünkü demokraside, siyasal katılmanın en saygın türlerinden bir tanesi barışçıl protestoda bulunmaktır. Bunun sınırı olmaz, barışçıl her protesto yapılabilir, her şey söylenebilir. Burada yapılanlar ceberrut bir devlet görüntüsü vermeye başladı. İçim sızlıyor, böyle bir rezillik olmaz. Bu zavallı bir yöntem” dedi.