Dünyayı sel aldı

Dünyayı sel aldı
Yaz aylarındaki aşırı yağışlar Türkiye’nin yanı sıra pekçok ülkede de sellere, can ve mal kaybına neden oldu.Afganistan Afet Yönetimi Devlet Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Nesim Hakkani, ülkein doğusunda bulunan 6 vilayette...

Yaz aylarındaki aşırı yağışlar Türkiye’nin yanı sıra pekçok ülkede de sellere, can ve mal kaybına neden oldu.

Afganistan Afet Yönetimi Devlet Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Nesim Hakkani, ülkein doğusunda bulunan 6 vilayette son bir haftada meydana gelen taşkınlar nedeniyle en az 90 kişinin hayatının kaybettiğini ve bu yüzden çok fazla kişinin de yaralandığını kaydetti.


Pakistan’da temmuz ayından bu yana süren aşırı yağış ve sellerde 580’den fazla kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 1 milyon insanın ise aşırı yağışlardan ve sellerden etkilendiği belirtiliyor. Pakistan bu yıl toplum muson yağmurlarının yüzde 60’ından fazlasını üç hafta içine yaşadı.


Felaketler sonrası çeşitli bölgelerden kolera vakaları bildirildiği aktarıldı. Şiddetli yağışlardan en fazla etkilenen eyaletler Belucistan, Hayber Pakhtunkhwa ve Sindh oldu.

İran'da temmuz ayının sonlarında başlayarak, ağustosa kadar Tahran eyaleti başta olmak üzere ülkenin büyük bir bölümünü etkisi altına alan şiddetli yağışlardan kaynaklı seller nedeniyle 96 kişi hayatını kaybetti. İran Adli Tıp Kurumu Başkanı Abbas Mescidi Arani, ülkede insani krize dönüşen felakette en büyük kaybın Tahran eyaletinde yaşandığını belirterek, Tahran'da can kaybının 42 olduğunu söyledi.


Yeni Zelanda'da etkili olan şiddetli yağışların ardından meydana gelen sel nedeniyle olağan üstü hal ilan edilirken, selden etkilenen bölgelerde 200 ev tahliye edildi. Nelson kentinde bulunan Maitai Nehri'nin sel nedeniyle taşmasının ardından ise Nelson ve ülkenin Batı kıyısında olağanüstü hal ilan edildi.

Fransa genelinde son zamanlarda etkili olan sıcak hava dalgasının ardından başkenti Paris’i şiddetli yağış ve fırtına vurdu. Başkentte bazı cadde ve sokaklar göle dönerken, metro istasyonlarını su bastı. Fırtına nedeniyle bazı binaların çatılarının uçtuğu görüldü.