Durakoğlu: Tasarı çekilsin müzakereye açığız

Durakoğlu: Tasarı çekilsin müzakereye açığız
AK Parti’nin “Çoklu baro, nispi temsil” öneren yasa değişikliğine karşı 79 baronun “müzakere kanallarını kullanma” kararı alınmasını değerlendiren İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, taleplerinin tasarının...

AK Parti’nin “Çoklu baro, nispi temsil” öneren yasa değişikliğine karşı 79 baronun “müzakere kanallarını kullanma” kararı alınmasını değerlendiren İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, taleplerinin tasarının geri çekilmesi olduğunu söyledi.

AK Parti’nin üzerinde çalıştığı ve 3 Haziran’da MYK gündeminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmaya hazırlandığı yasa teklifine karşı Türkiye genelindeki 80 baro Ankara’da 42. Baro Başkanları Toplantısı’nda bir araya geldi. Sürece dahil edilmediklerini söyleyen barolar, yapılmak isenen değişiklikle ilgili yol haritasını kararlaştırdı. Önümüzdeki bir hafta boyunca müzakere kanallarını kullanma kararı alan barolar, sonuç alınamazsa eylem yoluna gidecekler.
Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Durakoğlu, sürecin ne şekilde eyleme dönüştürülecei beklentisiyle toplantıya gittiğini ancak toplantıdaki manzaranın farklı olduğunu söyledi. Durakoğlu, “Çünkü önümüzde AK Parti içerisinde de netleşmiş bir teklif yok. Bir müzakere süecinin halen devam ettiği gibi bir kanı var. Teklifi hazırlayanlar içerisinde görüş farklılığı olduğu yönünde bir duyum var. Şu anda böyle bir tepkiselliğin ortaya konması yerine müzakere kanallarının açılmasına yönelik düşüncenin önemli olduğu noktasına varıldı. 80 baronun tamamı da net bir tavır içerisinde. Bu net tavrın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Müzakerelere açığız” dedi.
Müzakereden sonuç çıkmazsa eylemsellikten başka çarelerinin kalmayacağını söyleyen Durakoğlu, “Bizim talebimiz bu tasarının geri çekilmesi. Bugünkü konumu müzakere etmekten söz etmiyorum. Aradaki fark odur” diye konuştu.
Toplantıya baro başkanlarıyla TBB Başkanı Metin Feyzioğlu arasında yaşanan tartışmalar damgasını vurdu. Nispi temsili savunan ama çoklu baro sistemine karşı olan Feyzioğlu’nun, 80 baronun ortak karara varmadığı bildiriyi okumayacağını söylemesi üzeirne çıkan tartışmada, Kayseri Baro Başkanı Cavit Dursun’un, “Yüzümüzdeki maskeleri çıkaralım, samimi olalım” dediği, bazı baro başkanlarının da, “Kimlerle görüştünüz, ne pazarlıklar yaptınız?” diye sorduğu öğrenilirken, Feyzioğlu’nun da özel bir bilgisinin olmadığını savunduğu dile getirildi.
Öte yandan meslek örgütleri de yaptığı açıklamada Meclis’e çağrıda bulunarak, “Bizimle değil, ülkenin yakıcı sorunlarıyla ilgilenin” dedi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği ve Türk Dişhekimleri Birliği’nin ortak açıklamasında, “Ülkenin gerçek ve yakıcı sorunları çözüm beklerken, dar siyasi çıkarlar uğruna demokrasimize ve Meclisimizin saygınlığına gölge düşürülmesine izin vermemeye davet ediyoruz” dendi.