DUYUN BU ÇIĞLIĞI

DUYUN BU ÇIĞLIĞI
Bir sağlık çalışanı, sağlıkta şiddeti protesto için İstanbul'da düzenlenen eyleme polis müdahalesine bu sözlerle tepki gösterdi.Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere meslek örgütleri ve sendikalar, Çarşamba günü Konya'da...

Bir sağlık çalışanı, sağlıkta şiddeti protesto için İstanbul'da düzenlenen eyleme polis müdahalesine bu sözlerle tepki gösterdi.

Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere meslek örgütleri ve sendikalar, Çarşamba günü Konya'da doktor Ekrem Karakaya'nın çalıştığı hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesini protesto etmek için iki günlük grev kararı aldı.

Örgütler grev kapsamında Türkiye'nin farklı yerlerinde olduğu gibi İstanbul'da da bir yürüyüş düzenlemek istedi.


Çapa'daki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen ve Çemberlitaş'taki İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürümek isteyen sağlıkçılara polis valilik kararını gerekçe göstererek engel oldu.


Polisin kalkanlarla sağlıkçıları ittirdiği ve biber gazı kullandığı müdahalede fenalaşıp yere düşen bir polis memuruna eylemci sağlıkçılar yardımcı oldu.


SİZİN ANNELERİNİZE, BABALARINIZA BİZ BAKIYORUZ
Sağlıkçılar arbede sırasında, "Size hastanede biz bakıyoruz", "Sizin annelerinize, babalarınıza biz bakıyoruz", "Biz düşman mıyız?", "Biz kime hizmet ediyoruz, siz kime hizmet ediyorsunuz?" sözleriyle polislere yer yer tepki gösterdi.

Bu sırada "Sağlıkçıya değil katillere barikat" sloganları atıldı.

Sağlıkçıların yürümekte ısrar etmek üzerine, polisin müdahaleleri sürdü.

Bununla birlikte, bölünen gruplar yer yer ara sokakları ve kaldırımları kullanarak Fındıkzade'de yeniden bir araya gelerek Çemberlitaş'a yürüdü.

ALKIŞ VE KORNALARLA DESTEK
Yürüyüş sırasında birçok kişi, ev ve iş yerlerinden yaptıkları alkış ile araçlarından çaldıkları kornalarla sağlıkçılara destek verdi.

Eylemde konuştuğumuz, bazıları isimlerinin yazılmasını istemeyen hekimler, sağlıkta şiddetin sağlık sistemindeki büyük sorunların bir parçası olduğunu savundu.

Hekimler, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin önemine de dikkat çekti.

Doktor Figen Küçüksezer, daha önce yapılan sağlıkta şiddeti önleme amaçlı yasanın kadük çıktığını belirtti ve bundan dolayı ölümlerin sürdüğünü söyledi. Yeni yasal düzenlemeler gerektiğinin altını çizen Küçüksezer, "Sağlık Bakanlığı'nın önlem alması için daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?" diye sordu.

ANKARA’DA SAĞLIK ÖRGÜTLERİ SOKAKTA
Konya’da, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’nın görevi başında öldürülmesinin ardından dün Ankara’da yapılan eylemlerde sağlık örgütleri ortak açıklama yaptı.

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi önündeki eylemlerde sağlık çalışanları “Üzgünüz, öfkeliyiz! Sorumlulardan hesap soracağız!” dedi.

Sağlık örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada “Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve sorun çözmeye niyetli bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir. Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Sağlık Bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen yetkililer derhal istifa etmelidir. Bizler bu konuda, yaşam hakkımız ve güvenli çalışma koşulları için, gücümüzü; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kere daha belirtiyoruz” ifadeleri kullanıldı.


KAPISINA ‘CENAZEMİZ VAR’ YAZISI ASILDI
Konya Şehir Hastanesi’nde saldırının gerçekleştiği kardiyoloji kliniğini kapısına, ‘Cenazemiz var. Hasta bakılmayacaktır’ yazısı asıldı. Kliniğin kapısı da kapalı tutuldu.


ÇANAKKALE’DE İSTİFA EDEN HEKİM: BIÇAK KEMİĞİ GEÇTİ
Çanakkale’de sağlık çalışanları Konya Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde görevi Uzman Doktor Ekrem Karakaya’nın katledilmesine tepki gösterdi. Sabah saatlerinde Çanakkale Devlet Hastanesi önünde toplanan çok sayıda sağlık çalışanı, Karakaya’nın ve genel olarak da sağlıkta şiddetin, güvencesiz çalışma koşullarının bir sonucu olduğunu dile getirdiler.

Çanakkale Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden istifa eden Dr. Erdal Gürsul, “Bıçağın kemiğe dayanıldığı nokta da değiliz. Bıçak kemiği deldi geçti” dedi.

İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE PROTESTO
İzmir’deki sağlık emekçileri, Konya Şehir Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesini protesto etmek için birçok hastanede iş bıraktı. Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Hastanesi başta olmak üzere birçok hastanenin bahçesinde sabah erken saatlerde toplanan sağlık emekçileri yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.

Hastanelerdeki eylemlerin ardından Konak’ta bulunan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık emekçileri, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada üzerinde Karakaya’nın fotoğrafı bulunan “Üzgünüz öfkeliyiz sorumlularını affetmiyoruz” yazılı pankart taşındı.

‘MÜCADELEMİZİ YÜKSELTEREK HESAP SORACAĞIZ’
Sağlık emekçileri adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Sekreteri Ceylan Özkan, sağlık emek ve meslek örgütleri olarak bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardıklarını hatırlattı.

POLİSTEN MEDYAYA ENGELLEME GİRİŞİMİ
Sağlık Bakanlığı’na ve Karakaya’nın katledilmesine tepki göstermek isteyen sağlık çalışanları, bugün İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürümek istedi. Kaybettikleri meslektaşları için yürüyüş yapmak isteyen sağlıkçılar ve bunu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürümek isteyenleri haberleştirmek isteyen basın emekçileri de polisin sert müdahalesi ile karşı karşıya kaldı.

Konuyla ilgili DİSK’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“Sağlık emekçilerinin eyleminde gazeteciler yine polis engeliyle karşı karşıya kaldı. Gazetecilerin tartaklanmasına neden olan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında herhangi bir işlem yapacak mısınız? Alenen suç duyurusunda bulunuyoruz.”

‘ÜZERİME YÜRÜDÜ, TEHDİT ETTİ…’
Öte yandan Artı TV muhabiri Meral Danyıldız ise sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak, İstanbul Emniyet Müdürü Hanifi Zengin’in kendisinin üzerine yürüdüğünü ve yanındaki kameraman arkadaşının ise Zengin tarafından tehdit edildiğini söyledi.

KONYA ŞEHİR HASTANESİ’NİN ÖNÜNDE YÜZLER TOPLANDI
Konya’da yüzlerce doktor Dr. Ekrem Karakaya’nın katledilmesini Şehir Hastanesi önünde protesto etti. Konya Tabip Odası’nın çağrısıyla bir araya gelen sağlık çalışanları, ‘Yönetim istifa’, ‘Bugün burası yarın neresi’, ‘Hekime kalkan eller kırılsın’ sloganları attı. Atılan sloganların ardından Konya Tabip Odası Başkanı Bahadır Öztürk, açıklamalarda bulundu. Öztürk, şunları söyledi: “Hekimlere ve sağlık çalışanlarına saldırıların son bulması, bir daha yaşanmaması için en sert önlemler acilen alınmalıdır. Sağlık tesislerindeki emniyet tedbirleri hasta ve çalışanların kendini tam güvende hissedeceği şekilde sağlanmalıdır. Can güvenliğimizin olmadığı açıkça görülmektedir, daha kaç can kaybedeceğiz, mevcut durumda sağlık hizmeti verilebilmesi neredeyse imkânsız hale gelmiştir.”

PROTOKOL KATILMADI
Yapılan açıklamaların ardından hastane bahçesinde Dr. Karakaya için gıyabı cenaze namazı kılındı. Cenaze namazına Konya protokolü ve AK Partili isimlerin katılmaması dikkat çekti.

DAHA DOYAMADIK
Yedi ve sekiz yaşında iki kız çocuğu babası olan Ekrem Karakaya için memleketi Kayseri’de cenaze töreni düzenlendi. Törene meslektaşları, hastaları ve yakınları katıldı. Ekrem Karakaya’nın tabutuna Türk bayrağı örtüldü. Kardeşleri tabutun başında hem Karakaya’nın hastaları ile kurduğu özel ilişkiyi anlattılar hem de, “Daha doyamadık” diyerek göz yaşı döktüler.

CENAZEDE BAKAN KOCA’YA PROTESTO
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya’da öldürülen doktorun memleketi Kayseri’deki cenazesinde protesto edildi. Kalabalık Koca’yı yuhalayıp alkışlarla protesto ederken, bir kişinin “Yazıklar olsun size” diye bağırdığı duyuldu.