Düzen değiştireceğiz

Düzen değiştireceğiz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un depreme dirençli bir kent haline getirilmesi amacıyla “Deprem Bilim Üst Kurulu”nun önerileri, tespitleri ve çözüm yolları doğrultusunda başlattığı seferberlik planını...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un depreme dirençli bir kent haline getirilmesi amacıyla “Deprem Bilim Üst Kurulu”nun önerileri, tespitleri ve çözüm yolları doğrultusunda başlattığı seferberlik planını açıkladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni bir “merkezi hükümet-yerel yönetim-sivil toplum iş birliği” inşa edilmesinin önemini vurgulayarak “Düzen değiştirmek, cesaret işidir. Gelin bu düzeni hep birlikte değiştirelim. İş birliğine yanaşmayan kim varsa, koltuklarını bırakıp evlerine dönecek. Boş söze kimsenin tahammülü kalmadı. Zaman; somut çözüm, somut öneri ve somut icraat zamanıdır” diye konuştu.

İMAR-RANT-SİYASET DÜZENİ
İBB’nin 2019 Haziran’ından bugüne, “imar-rant-siyaset” düzeninin dışında olduğunu belirten İmamoğlu, “Bu sebeple en cesur adımları atabilecek konumdayız. Bu ülkede her imar affı teklifini, geleceğimiz için ihanet görmeliyiz, anayasal düzenleme yapmalıyız” dedi. İmamoğlu, hükümet, bilim insanları ve sivil toplumla birlikte çalışmak istediklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Kahramanmaraş depremi milat olmalıdır. Bu kayıtsız şartsız bir iş birliği çağrısıdır. Artık duramayız. Hepimiz biliyoruz ki; İstanbul durursa, Türkiye durur. İstanbul durursa, Türkiye diz çöker. Yaklaşan tehlike, milli güvenliğimizi tehdit edecek seviyededir. İstanbul’a özel kanun çıkarılması zorunluluktur. İstanbul ve bütün Marmara bölgesini depreme hazırlamak üzere ‘Marmara Deprem Konseyi’ni kuralım. 5, 10 ve 20 yıllık planla, tüm kentlerimizi deprem dirençli kent haline getirelim.”

ERKEN UYARI SİSTEMİ
50 km uzunluğunda fiberoptik tabanlı erken uyarı sistemi geliştirdiklerini belirten İmamoğlu, “Bu hat üzerinde 5 bin sensör ve geliştirilecek yapay zeka sayesinde depreme yönelik hazırlığımızı en üst düzeye çıkaracağız” ifadesini kullandı.

“VALİLİKTEN DAVET ALDIK”
İmamoğlu, İstanbul Valiliği’nden önceki gün itibariyle davetler aldıklarını açıklayarak “AFAD bünyesinde toplantılar var. Kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi. İBB Başkanı, bedelli askerlik yapanlara afet gönüllüsü eğitimi verilmesini de önerdi.

MALİYETİNE GÜÇLENDİRME YAPILACAK
İmamoğlu, 15 gün sonra güçlendirme başvurularını almaya başlayacaklarını ve maliyetine güçlendirme yapacaklarını açıkladı. İktidara “Binaları yerinde dönüştürmek yerine, milyonlarca konutu yeni alanlara taşıyacağım lafları bu şehri batırır” uyarısında bulunan İmamoğlu, İBB’nin yapacağı çalışmalarla ilgili “İBB bütçesini revize edeceğiz. Ne kadar artırabiliyorsak deprem için ayıracağız. 2 ay içinde 30 deprem parkı daha açacağız. Mart ayında, 5.000 birimlik sosyal konut temelini atıyoruz. Orta vadede, 10 bin konutun daha inşa sürecini başlatacağız. Avrupa ve Anadolu yakalarında 4,5 milyon vatandaş için geçici barınma alanlarını hızla hazırlayacağız” diye konuştu.

İŞ BİRLİĞİYLE ÇÖZÜLMESİ GEREKENLER
İmamoğlu, hükümetle iş birliği içinde çözülmesi gereken konuları şöyle sıraladı:
-Marmara deprem konseyinin kurulması
-İBB deprem bütçesi revizyonuna destek
-Mevzuat çalışmalarının yapılması
-Yapı güçlendirme için merkezi yönetimle işbirliği ve finans desteği
-Hızlı tarama yönteminin mevzuata konması
-Boş konutların kullandırılması için yasal düzenlemeler
-Toplanma ve geçici barınma alanlarıyla ilgili çalışmalar
-Altyapı sistemlerinin depreme dirençli hale getirilmesi
-İstanbul özelinde yasa çalışması