Eczacılar: İlaç yok, halk sağlığı tehlikede

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 16, 2021 / 08:43

İlaç yokluğunun sorumlusunun eczacılar olmadığını belirten Türk Eczacılar Birliği, ilaç fiyatlandırma politikalarının derhal güncellenmesini istedi. Birlik, “Ciddi bir ilaç yokluğu içerisindeyiz ve bu tablo gün geçtikçe derinleşiyor. Bizi hastalarımızla karşı karşıya getirmeyin” uyarısı yaptı.

Piyasada bulunmayan ilaç sayısının sürekli arttığına dikkat çekilen Türk Eczacılar Birliği’nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
“Her ne kadar ilaç fiyatlarının artmasına karşı olsak da ilaç fiyatlandırmasına esas olan Euro kuru 4.57 TL iken güncel euro kuru 11 TL civarında seyrediyor. Aradaki makas giderek açılıyor ve piyasada bulunamayan ilaç sayısı günden güne artıyor. Ve ne yazık ki bu karşı karşıya kaldığımız ilk ilaç krizi değil. Biz bunu yıllardır yaşıyoruz. Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları şubat ayında ilaç kurunda anlaşana dek pek çok ilacı temin edemiyoruz, hastamıza ilacını ulaştıramıyoruz.”

“BAKANLIK UYUYOR”
KRT’de Semra Topçu’ya konuşan Klinik Farmakoloji Uzmanı Profesör Dr. Cankat Tulunay ve Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Dr. Kayıhan Pala ilaç krizini değerlendirdi. “Türkiye’nin ilaç politikası yok, Bakanlık uyuyor, göz göre göre kriz yaşanıyor” diyen Tulunay, Türkiye’de her sene kriz yaşandığına dikkat çekti. Kayıhan Pala da serbest piyasa ekonomisine evet diyen iktidarın kuru sabitleyememesi sonucu kriz yaşandığını vurguladı ve sağlık hakkını ihlal etmeyecek bir ilaç politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top