Efsane’ye veda

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 30, 2022 / 08:35

Dünyanın tanıdığı ismiyle Pele… Futbolu farklı bir boyuta taşıyan bir dahiydi. Gelmiş geçmiş en iyi futbolculardan biri olarak tarihe geçti.

Pele, kariyeri boyunca tam 1.281 gol attı. Geçilmesi zor bir rekor kırdı. Topa her dokunuşunda farklılığını ortaya koyan Pele, 23 Ekim 1940 tarihinde Brezilya’da dünyaya geldi.

11 yaşında futbol yeteneği keşfedilene kadar ayakkabı boyacılığı yapan Pele, ilk profesyonel maçına 1956’da çıktı. 2 yıl sonra henüz 17 yaşındayken milli takım formasıyla Dünya Kupasına katıldı.

Ev sahibi İsveç’e 2 gol atarak Brezilya’nın kupayı kazanmasında kilit rol oynadı. Bu başarısı ona dünya çapında şöhreti getirdi.

1970’de Meksika’da düzenlenen Dünya Kupası, televizyonda renkli yayınlanan ilk kupaydı. İşte o kupa, Pele’nin ününü daha da perçinledi.

1971’de Milli Takım’ı bırakana kadar Brezilya formasıyla toplam 92 maça çıktı, 77 kez rakip ağları havalandırdı. Kariyeri boyunca tam 3 Dünya Kupası kazandı, futbol tarihinde çok özel bir yere sahip oldu.

Futbolun Kralı, 1956-1974 yılları arasında Sao Paulo takımı Santos FC de forma giydi. Onu ilk keşfeden kişi, Santos kulübü yetkililerine ‘Bu çocuk dünyada bir efsane olacak’ demişti. Öyle de oldu…

Avrupa’ya transfer olamadı
Santos FC formasıyla çıktığı 638 maçta toplam 619 kez fileleri havalandırdı. 1969’da tam bininci golünü atarak kariyerinde önemli bir sayfa açtı. Bu elde edilmesi çok zor bir başarıydı. Brezilya Ligi’nde 11 kez gol krallığı sevincini yaşadı. O dönemlerde birçok Avrupa kulübü, Pele’yi transfer etmek istedi. Ancak Brezilya Hükümeti, yıldız futbolcuyu ulusal hazine ilan etti ve Pele kariyerinin doruğundayken yurt dışına transfer olamadı.

1974’te futbolu bıraktığını açıklamasına rağmen 1975’te Amerika’nın New York Cosmos takımına transfer oldu. Burada çıktığı 56 maçta 31 gol buldu. 1977’ye kadar bu takımda oynadı ve o tarihte jübilesini yaptı.

Pele, kariyeri boyunca 6 kez tek maçta 5 gol attı. 30 kez de tek maçta 4’er gol atan efsanevi futbolcu 92 maçta da hat-trick yaptı.

Pele, kariyerini sonlandırırken “en çok gol atan gol kralı” unvanına sahipti. FIFA Ballon d’Or ödülünü alan ilk kişi oldu.

1999’da Muhammed Ali, Michael Jordan gibi efsaneleri geride bırakarak yüz yılın sporcusu seçildi.

Futbol efsanesinin hayatıyla ilgili en ilginç ankektodlardan birisiyse Pele’nin maçını izlemek için Nijerya iç savaşında 2 günlük ateşkes ilan edilmesiydi.

Bir başka olayda Brezilya Ligi’nde oynanan bir maçta Pele’nin oyundan atılması sonrası taraftarlar isyan ederek hakemi zor durumda bıraktı. Bunun üzerine Pele 15 dakika sonra oyuna döndü.

Futbol eleştirmenlerine göre Pele mükemmel bir futbolcuydu. Çıktığı her maça farklı bir boyut getirmeyi başarak futbol dünyasına adını altın harflerle yazdırdı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top