Eğlence hayatı bitiyor

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 12, 2022 / 14:19

Alkolden alınan ÖTV’deki yüzde 47’lik artışın ardından alkollü içkilere gelen zam, kafe, bar esnafını kötü etkiledi. Elektrik ve doğalgaz zamları ile birlikte maliyetler iyice arttı. Yetmezmiş gibi ‘hassas’ kullanım alanlarındaki açık ve yarı açık eğlence yerlerinde saat 24.00’ten sonra neredeyse tüm eğlence faaliyetleri yasaklandı. Tüm bunlar eğlence hayatını büyük oranda bitme noktasına getirdi. Sektörde istihdam edilenler de işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya.

İzmir’de eğlence sektörünün en önemli merkezlerinden Alsancak’ta kafe bar işletmecileri sıkıntılı günler geçiriyor. Pandemi sürecinde uzun süre mekanları kapalı olan esnaf, şimdi de alkol ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yapılan yüzde 47’lik zamla bir kez daha darbe yedi. İzmir’deki esnaf, “Zammın miktarı yıkıcı boyutta oldu. Zam yapıldığı günden sonra işlerimiz yüzde 75 düştü. Alkoldeki yüksek verginin etkisi kaçak veya sahte alkol tüketimini ciddi oranda artıracak” dedi.

KAZANCIMIZDAN FEDAKARLIK EDEREK YÜZDE 50 ZAM YAPTIK
Alsancak’ta 35 yıllık işletmeci olan Hami Torcu, ÖTV’ye gelen zammın alkol firmaları tarafından aynı oranda ürüne yansıtılmasına tepki göstererek şöyle konuştu:
“Malın ÖTV’sine yüzde 47 zam gelince malın fiyatının da 47-50 artması biraz garip. Üreticiler kar kaybetmemek uğruna tüm zamları yüklediler. İnsanların gelirleri ve alım güçleri düştü. Öyle olunca bizim de işlerimizde yüzde 30-35 civarında düştü. Biz de gelen zam oranında fiyatları yükselttik. Çünkü maliyetler çok yükseldi. Enerji bizim için ciddi olay.

Doğalgaz, elektrik fiyatları bu kadar çılgın şekilde artınca biz de kazancımızdan fedakarlık ederek yüzde 50 civarında zam yaptık. Müşteriler tepkili ama yapabileceğimiz bir şey yok. Çalışanlara verilen zamların hepsi bir ay içerisinde eridi, gitti. Enflasyon sarmalının içinde yuvarlanıp gidiyoruz.”

YAPTIĞIMIZ ZAMLARI HAKLI BULUYOR İNSANLAR


Yaklaşık dokuz yıldır işletmecilik yaptığını belirten Levent Kalındamar şunları söyledi: “Pandemi çok ağır geçti.
18 ay kapalı kaldık, minimum destekler gördük. Yaşam şekline müdahale kokusu var bu zamda. Çığı gibi artan bir zam furyası var. Asgari ücret zammı bunları düzeltmeyecek.

Diğer hiçbir şeyde bu kadar zam yokken alkol ürünlerine sorgu sual edilmeden yapılıyor. Bizim gibi işletmeler olumsuz etkileniyor. Vergiler çok yükseltildi. İnsanlar her şeyin farkında. Yaptığımız zamları haklı buluyorlar.”

İŞTEN ÇIKARMALAR OLABİLİR


17 yıllık işletmeci Cihan Cesim, alkol zammı sonrası işlerin yüzde 75 düştüğünü belirterek, “Halen düşüş devam ediyor. Beklemediğimiz şekilde olan bu zamlar bizi ve çalışanları etkiliyor. Bu şekilde devam ederse biz de çalışan kısmında azaltma yapmayı düşünüyoruz” dedi.

‘İŞLERİMİZ YARI YARIYA AZALDI’


Bir diğer işletmeci Caner Ünlüer de şöyle konuştu:
“Zamlardan muzdaribiz. Sürekli vergi zamları geliyor. Arada biz sıkışıyoruz, müşteriye anlatamıyoruz durumu. Biz zammı yüzde 47 yansıtamadık fiyatlara. Çok büyük oranda etkiledi işlerimizi. Yılbaşından dolayı neredeyse yarı yarıya azaldı işlerimiz.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top