Ek bütçede Erdoğan’a zam var

Ek bütçede Erdoğan’a zam var
Bütçenin rekor fazla verdiği ay, ek bütçe TBMM’ye sunuldu. Bütçenin gider kalemine 880 milyar 475 milyon TL ek ödenek verildi. Ek ödenek gerekçesi olarak “fiyat artışları” gösterildi. Muhalefet ise “Ek bütçe vatandaşı...

Bütçenin rekor fazla verdiği ay, ek bütçe TBMM’ye sunuldu. Bütçenin gider kalemine 880 milyar 475 milyon TL ek ödenek verildi. Ek ödenek gerekçesi olarak “fiyat artışları” gösterildi. Muhalefet ise “Ek bütçe vatandaşı daha da sıkıntıya sokacak” diyerek iktidarı eleştirdi, AKP’nin ülkeyi yönetemediğini iddia etti…

Ek bütçenin büyük kısmı personel giderlerine ayrıldı. Personel giderleri ve personel sosyal güvenlik giderleri kalemi yüzde 40,5 oranında artırıldı.

ERDOĞAN’IN ÖDENEĞİ YÜZDE 20 ARTIRILDI
Dikkat çekici biçimde Cumhurbaşkanı ödeneği de yüzde 20,2 oranında artırıldı. Gelir artışıyla birlikte yıl sonu bütçe açık tahmini 78.3 milyar TL’ye geriledi. Önceki tahmin 278.4 milyar TL düzeyindeydi.

Ek bütçenin gelir tarafında ise yıl sonu gelir tahmini 1 trilyon 80 milyar 515 milyon TL artırıldı.

Muhalefet, yılın ortasında Meclis’e getirilen ek bütçe teklifini değerlendirdi: Ek bütçe, Türkiye’nin nasıl öngörüden yoksun ve nasıl dağınıklık içinde yönetildiğinin göstergesi.

Muhalefet vekilleri bütçe görüşmelerinde ‘hükümetin hesabı’nın tutmayacağını söylemişti.

Hükümetin 2022 yılı bütçe hedefi tutmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Meclis’e sunulan ek bütçeye ilişkin kanun teklifinde 2022 yılı bütçesine 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklenmesi öngörüldü.

Yılın ortasında getirilen ek bütçenin gerekçesinde, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik ve jeopolitik gelişmeler sonucu genel fiyatlar seviyesinde önemli artışlar meydana gelmiş, dolayısıyla bütçe ödeneklerinde de artış yapılması ihtiyacı doğmuştur” ifadeleri yer aldı.

CHP’li Abdüllatif Şener, muhalefet vekillerinin bütçe görüşülürken hem enflasyonu hem de kur artışını hatırlatarak itirazlarını kayda geçirdiğini, ancak iktidar ısrarla bütçede değişiklik yapmayı düşünmediğini belirtti. Şener, “Önündeki bir yılın hesabını yapamayan iktidarın ülkeyi yönetebilme kabiliyeti yoktur” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, ek bütçenin Türkiye’nin nereye savrulduğunun göstergesi niteliğinde olduğunu söyledi.

HDP’li Garo Paylan “Bütçe daha görüşülürken çökmüştü. Bu ek bütçe yandaşlar için yapılmış bir ek bütçedir. Onlar dolar, euro bazında bütçeden para alıyorlar. Fakat işçiye, memura ve emekliye yeterli enflasyon farkları verilmiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı maaşı 141.453 lira mı oluyor?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ek bütçede yer alan artış ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşında da artış olacağını belirten bir mesaj paylaştı:
"Tayyip Erdoğan kendi imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunduğu ek bütçeyle en son ocakta artan maaşını yüzde 40,4 oranında artırarak 141.453 TL'ye yükseltiyor. Cumhurbaşkanı'nı etkileyen ekonomik kriz asgari ücretliyi etkilemiyor mu? Asgari ücretli 4.253 TL'ye mahkûm mu kalacak?”

2022’de cumhurbaşkanı maaşı 100 bin 750 TL olarak belirlenmişti.