Ekmek fiyatı uçabilir, 5 liralar yetmez

Ekmek fiyatı uçabilir, 5 liralar yetmez
Uzmanlar, Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş çıkması halinde Türkiye’de ekmek ve un fiyatlarının rekor kırmasını bekliyor. DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’a konuşan uzmanlar olası bir çatışmadan en fazla etkilenecek ülkelerden...

Uzmanlar, Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş çıkması halinde Türkiye’de ekmek ve un fiyatlarının rekor kırmasını bekliyor. DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’a konuşan uzmanlar olası bir çatışmadan en fazla etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olacağını söylüyor. Çünkü buğdayda ithalatın yüzde 85’i Rusya ve Ukrayna’dan yapılıyor.

İTHALATTA TÜRKİYE BİRİNCİ
Enerji ithalatında Rusya’ya bağımlı Türkiye, tarım ürünlerinde de her geçen yıl Rusya’ya daha fazla ihtiyaç duyar hale geliyor. Geçen yıl Türkiye, Çin’i bile geride bırakarak Rusya’dan en fazla tarımsal ürün ithal eden ülke oldu.

NOHUT BİLE RUSYA’DAN
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Türkiye’nin gerçekten tarımda Rusya pazarına bir bağımlılığı var şu anda. Özellikle hububat ürünlerinde. Buğday, arpa, soya, ayçiçeği, mısırın bir bölümü. Hatta Türkiye, Birleşmiş Milletler yardım kuruluşlarına temin ettiği mesela nohut gibi bir ürünü bile Rusya’dan alıyor” diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, yalnızca tahıl ve hububat ürünlerinde değil, kepek ve gübrede de Türkiye’nin Rusya’ya bağlanmaya başladığını söyledi. Kapıkıran, mevcut durumun uygulanan yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını ifade etti.
Kapıkıran’a göre bölgedeki bir savaş, Türkiye’de ekmek fiyatlarını kısa sürede rekor seviyelere çıkarabilir:
“Ekmek fiyatlarının tahmin edemeyeceğimiz seviyelere çıkabileceğini şu andan öngörmek çok kolay, çok mümkün. 5 liraların da falan yetmeyeceğini düşünüyorum.”