Ekonomi iktidarın kusurlarını ortaya çıkardı

Ekonomi iktidarın kusurlarını  ortaya çıkardı
AK Parti’de ciddi bir oy kaybının söz konusu olduğunu söyleyen Metropoll Araştırma Genel Müdürü Özer Sencar “kararsızlar”a dikkat çekti. Sencar, “AK Parti 18 yıldan beri ilk defa kararsızlar dağıtılmadan önceki oy...

AK Parti’de ciddi bir oy kaybının söz konusu olduğunu söyleyen Metropoll Araştırma Genel Müdürü Özer Sencar “kararsızlar”a dikkat çekti. Sencar, “AK Parti 18 yıldan beri ilk defa kararsızlar dağıtılmadan önceki oy oranı olan 30,7 ile en düşük noktaya ulaştı” dedi. Sencar’a göre, düşüşteki en önemli neden ekonomi… AK Parti’nin ekonomik sorunları unutturmak için gündeme getirdiği Ayasofya, darbe, beka tartışmaları da işe yaramıyor…

MetroPOLL Araştırma’nın yayınladığı ‘Türkiye’nin Nabzı Mayıs 2020: Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?’ anketine göre, AK Parti’nin oy oranındaki büyük düşüş göze çarptı. Anket sonucuna göre, AK Parti’nin kararsızlar dağıtılmadan önceki oy oranı şubat ayında 33,9 olan oy oranı, martta 33,7’ye, nisanda 32,8’e ve mayısta 30,7’ye düştü.
Anket sonuçlarına ilişkin konuşan Metropoll Araştırma Genel Müdürü Özer Sencar, AK Parti’deki oy kaybına işaret etti. Sencar, “AK Parti 18 yıldan beri ilk defa kararsızlar dağıtılmadan önceki oy oranı olan 30,7 ile en düşük noktaya ulaştı. Bu ilk defa olan bir şey. 2005’ten beri hiç görmedik. Zaten seçime girdiğinden bu yana hiç bu kadar aşağıya inmemişti” dedi. Kararsızlara dikkat çeken Sencar, “AK Parti’den bir miktar oy, kendi dindar ve muhafazakar kısımdan bir kısım seçmen kararsızlara doğru kayıyor. Bu kararsızlara kayan seçmenler bir başka yere gitmiyor. Orada birikiyorlar” diye konuştu.
Son 20 ayda AK Parti’nin ham oylarının 33-35 bandında seyrettiğine vurgu yapan Sencar, oy kaybındaki nedenleri şu şekilde sıraladı:
Partilerin oy kaybetmesini bir tek sebebe bağlamak mümkün değil. Pek çok olay üst üste gelir ve insanların birgün direnci kırılır. Birçok olay insanları bu noktaya getirmiştir ama belki birinci faktör geçim sıkıntısı ve ekonomik faktörlerdir. Bizim halkımız genelikle demokratik sıkıntıları, hukuk devleti sorunlarını ekonomisi iyi olduğu sürece pek umursamaz. Çünkü bizim geleneğimizde devlet ve güçlü iktidara karşı daima hoşgörü vardır. Ne zaman ekonomi kötü gider o zaman insanlar iktidarın kusurlarını görmeye başlar.”
İktidarın ekonomik sorunları unutturmak için farklı gündemler oluşturmasını “çaresizlik” olarak niteleyen Sencar, AK Parti’nin gündeme getirdiği beka, terör, darbe, Ayasodya gibi tartışmaların hiçbirisi ekonomik sorunları unutturmaya yetmediğini belirti. Sencar, “Ben Ayasofya meselesinin de işe yarar bir argüman olacağı kanaatinde değilim. Ayasofya tamamen camiye dönüştürülse bile artık Ayasofya istenen sonucu verecek bir alet değil. Hangi argümanı getirirlerse getirsinler şu anda ekonomiyi unutturacak güçlü bir argüman bulamayacaklar” ifadelerini kullandı.
Öte yandan araştırma sonuçlarına göre kararsızların oranı MHP’nin oy oranından fazlayken, DEVA ve Gelecek Partisi’nin oy oranı ise yüzde 1,3 oldu.

7 puanlık fark Erdoğan’ı düşündürüyor

Bir araştırma da İstanbul Ekonomi Araştırma şirketinden geldi. Araştırmaya göre Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 47 olurken, iktidarın ekonomik sorunları çözeceğine inananların oranı %40 oldu. İki araştırma sonucu arasındaki %7’lik fark, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı düşündürüyor. Araştırma sonuçlarına göre toplumun en önemli sorunları arasında ilk 5 maddede ekonomik sorunlar yer alıyor.