Ekonomi yönetimi şubatı bekliyor, baz etkisi tutunulacak tek dal

Ekonomi yönetimi şubatı bekliyor, baz etkisi tutunulacak tek dal
Ekonomi yönetimi şubat ayına kilitlendi. İstanbul’da düzenlenen Ekonomi Buluşmaları kapsamında konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, şu anda enflasyonda yatay seyre geçildiğini, şubat ayından itibaren düşüşün...

Ekonomi yönetimi şubat ayına kilitlendi. İstanbul’da düzenlenen Ekonomi Buluşmaları kapsamında konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, şu anda enflasyonda yatay seyre geçildiğini, şubat ayından itibaren düşüşün görüleceğini söyledi.

Artan cari açığa rağmen yeni ekonomi programının asıl amacının dış ticaret açığını kapatmak olduğunu tekrarlayan Mahmut Gürcan, enflasyonu ise “Dünyanın sorunu” diye tanımladı. Gürcan, “Geçtiğimiz yıldan bugüne kadar özellikle geçen yılın 11. ayıdan itibaren çok ciddi bir artış oldu. Ocak ayından bu yana artan enflasyon bugün itibarıyla yüzde 83,45’e geldi. Aylık yüzde 11’leri gördüğümüz enflasyon artışı, eylülde 3,08, ağustosta 1,46 olarak gerçekleşti. Enflasyon rakamlarında yatay seyre geçtik. Enflasyonda gelecek yılın şubat ayından itibaren düşüşlerin yaşanacağını hep beraber göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Dünyada negatif faiz konusunda açık ara şampiyon olan Türkiye’nin uygulamasını savunan Gürcan’a göre negatif faiz halen 165 ülkeden 131’inde uygulanıyor. Gürcan, yatırımın güçlenmesi, iş insanlarının daha da verimli olabilmesi için faizlerin düşük tutulması gerektiğini savundu, “Eğer ki faiz artışı olsaydı, şirketlerin artan finansman giderlerini, kârlılığın ve öz sermayenin erimesini, şirket kapanmalarını ve diğer şirketlere ve bankalara borçların ödeyememelerini, iflaslarla işten çıkmalarını çok rahatlıkla, bundan önceki gördüğümüz krizlerde olduğu gibi burada da görebilirdik” dedi.