Ekonomik kriz yurttaşı süt ve peynirden etti: Üretim 3 bin 300 ton azaldı

Ekonomik kriz yurttaşı süt ve peynirden etti: Üretim 3 bin 300 ton azaldı
Yaşanan ekonomik kriz süt ve süt ürünlerini derinden vurdu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerine göre içme sütü üretiminin yüzde 24 azaldığını söyledi. Gürer, peynir üretiminde de bir yılda 3 bin 300...

Yaşanan ekonomik kriz süt ve süt ürünlerini derinden vurdu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerine göre içme sütü üretiminin yüzde 24 azaldığını söyledi. Gürer, peynir üretiminde de bir yılda 3 bin 300 ton düşme olduğuna dikkat çekti.

"MALİYETLER EN AZ YÜZDE 150 ARTTI"
CHP Milletvekili Gürer, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinin Tulumtaş köyünde hayvancılık ile geçinen Ertuğrul Koç ile ahırında görüştü. Çiğ süt üretip satan Koç, "Süt inekçiliğinde yem desteği verilmedi. Ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Yem pahalı, yeterli veteriner desteği gelmiyor. Maliyetler geçen yıla göre tüm giderlerde en az yüzde 150 civarında arttı. Bizim 8 buçuk liraya sattığımız süt, marketlerde 30 liraya çıktı. Hayvancılık yapana, bakımdan yeme kadar sürekli ve düzenli destek sağlanmalı. Yem fiyatlarının artması bizim de süt ineklerimizi kestirmemize neden oldu. Ben de ineklerimi kesime verdim" dedi.

"PEYNİR ÜRETİMİ DE AZALDI"
CHP milletvekili Gürer, TÜİK verilerine göre içme sütü, tereyağı, ayran, inek peyniri ve yoğurt üretiminde görülen azalmanın, gerekli önlem alınmazsa giderek artacağına işaret etti. İktidarın, kırsalda yaşayan küçük üreticinin sorunları ile ilgilenmediğini, boşalan ahır ve kesilen hayvanları görmediği gibi yüksek ahır giderleri ve yem için de önlem almadığını ve bunun sonucunda da süt üretiminin alarm verdiğini belirtti.

İthalatçı kafanın süt inekçiliğine ciddi darbe vurduğunu belirten Gürer, hayvancılığın sorunlarına duyarsız bir iktidarın olduğunu, rafta artan süt ve sütten mamul ürünlerinin fiyatlarının doğrudan sofralara yansıdığını, artan fiyatlar ile vatandaşın peynire dahi ulaşımda sıkıntı yaşadığını ifade etti. Sahte peynir konusunda da vatandaşı uyardı.