Ekonomim yazarı Aktaş: TL tasarruf edenin de kanına girdiler!

Ekonomim yazarı Aktaş: TL tasarruf edenin de kanına girdiler!
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile tasarrufunu TL mevduat faizinde değerlendiren kişilerin de paralarının dolara endekslendiğine dikkati çekerek "TL tasarruf edenin de kanına girdiler" dedi.Aktaş bugünkü...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile tasarrufunu TL mevduat faizinde değerlendiren kişilerin de paralarının dolara endekslendiğine dikkati çekerek "TL tasarruf edenin de kanına girdiler" dedi.

Aktaş bugünkü yazısında şunları kaydetti:

"Elimde 100 dolarım vardı. Devlet bana şunu teklif etti: “Bu dövizini TL’ye çevir bankaya yatır, vade sonunda 100 dolarını vereceğim, vade süresince kur artışı az olursa üstüne bir de faiz alacaksın; ama meraklanma 100 doların garanti.”

Vade sonunda 100 dolar ödemeyi garanti eden devlet kamuoyuna döndü ve “Bakın sistemde 100 dolar vardı, o yok artık, ben onu alıp 2000 lira verdim, bankalardaki lira arttı, yani liralaştık” dedi.

Arkadaşımın elinde de 2000 lirası vardı. Devlet ona da şu teklifi götürdü:

“Bak paran 100 dolar ediyor, getir bu parayı dövize endeksleyelim, sana üç ay sonunda 100 dolar karşılığı TL’yi vereceğim, kur az artarsa faiz de kazanacaksın.”

Devlet yine döndü kamuoyuna, “Bakın bankadaki 2000 liranın dövize gitmesini önledim” diye övündü.

İşte bunun adı da liralaşma oldu... Benim 100 dolarım, zaten dövizdi, vade bitiminde yine 100 dolarım olacak, belki üstüne faiz de kazanacağım.

Arkadaşım TL’de duruyor ve zaman zaman aklından geçse de döviz almayı pek düşünmüyordu. Ama devlet ne yaptı, onun adeta kanına girdi:

“Senin yüz ifaden bir süre sonra döviz alacağını gösteriyor, en iyisi getir senin paranı dövize endeksleyelim.”

Arkadaşım TL’de üç kuruş faize talim ederken özellikle bir dönem kur çok artınca acayip para kazandı. Artık onun için TL vardı ama dövize endeksli TL. Hiç aklında yokken cüzdanında duran TL’ye dövizin getirisi enjekte edilmişti ve artık bu alışkanlığını yenmesi, uyuşturucudan kurtulmak kadar zordu. Hem niye kurtulacaktı ki, kötü bir şey yapmıyor, devlet sayesinde para kazanıyordu."

Yazının tamamı için tıklayın