Ekonomist Atabay uyardı: Döviz kaynağı köküne kadar kurudu

Ekonomist Atabay uyardı: Döviz kaynağı köküne kadar kurudu
Türkiye'nin ödemeler dengesi krizinin kıyısına kadar getirildiğini söyleyen ekonomist Güldem Atabay döviz yokluğu karşısında AKP iktidarının sermaye kontrollerinden başka çaresi kalmayacağını vurguladı.Sözcü’den Mehtap...

Türkiye'nin ödemeler dengesi krizinin kıyısına kadar getirildiğini söyleyen ekonomist Güldem Atabay döviz yokluğu karşısında AKP iktidarının sermaye kontrollerinden başka çaresi kalmayacağını vurguladı.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, mevcut ekonomi politikaları neticesinde Türkiye'nin ödemeler dengesi krizinin kıyısına kadar geldiğini belirten Atabay, AKP iktidarının ülkedeki döviz kaynaklarını köküne kadar kuruttuğunu ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile büyük bir risk alındığını vurguladı. Atabay iktidarın, derin ekonomik sorunları kutuplaştırma politikasıyla örtmeye çalıştığını belirterek, “Türkiye ekonomisi bu yoldan geri dönmezse 2001 krizinden daha büyük, özel sektörü ve kamuyu da eş zamanlı vuracak, enflasyonu üç haneli seviyelerine taşıyacak, işsizliği dayanılmaz seviyelere yükseltecek bir ödemeler dengesi krizinin tam kıyısında” dedi.

Güldem Atabay, TCMB rezervlerinin boş olduğuna, TCMB rezervlerinin 75.5 milyar dolar ekside olduğuna dikkati çekerek, yaratılan bu döviz yokluğu karşısında ülkenin döviz ihtiyacını karşılamanın, ‘Erdoğan ekonomi anlayışı çerçevesinde' kısa vadede tek yolunun sermaye kontrollerinin resmi hale döndürülmesi olduğunun altını çizdi.

Atabay, bu durumda olabilecekleri şöyle sıraladı:

“Bankacılık sistemindeki tüm mevduatın KKM'ye çevrilmesinin ardından TL'nin ilan edilen bir döviz değeri karşısında vade ödemelerinin yapılması. Ardından da dövizle ticaret yapmayanlara getirilecek döviz yasağı. Dövizle ticaret yapanların kıskaç altında tutulması. Dünya ekonomik ve finansal olarak çoktan küreselleşti. Seçim ardından Türkiye ekonomisinin 70'lere dönmesi bir facia.”