Ekonomist olduğunu dünyaya ilan etti

Ekonomist olduğunu dünyaya ilan etti
AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM zirvesi için gittiği ABD’de PBS Televizyonu’na yaptığı açıklamada Türkiye'deki enflasyona ilişkin olarak, "Enflasyon aşılamaz bir ekonomik tehlike değildir. Ben ekonomistim” dedi.Erdoğan,...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM zirvesi için gittiği ABD’de PBS Televizyonu’na yaptığı açıklamada Türkiye'deki enflasyona ilişkin olarak, "Enflasyon aşılamaz bir ekonomik tehlike değildir. Ben ekonomistim” dedi.

Erdoğan, “Şu anda yüzde 8, yüzde 9 enflasyonun bile tehdit ettiği ülkeler var. Bizde yüzde 80 var. Biz şu anda 250 milyar dolar ihracatı yakalamış bir ülkeyiz. Benim ülkemde marketlerde raflar boş değil” diyerek Türkiye’nin rahat olduğunu ima etti ardından “Ama Amerika'da bile bugün raflar boş, Fransa'da raflar boş, Almanya'da raflar boş. Benim vatandaşım şu anda istediği her türlü ürünü marketlerde bulabiliyor" dedi. Erdoğan, seçimler konusunda endişesi olmadığını "meydanların dilini iyi bildiğini" söyledi.


PROF.DR. YALÇIN KARATEPE: RAFLAR DOLU CÜZDANLAR BOŞ
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi iktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe. KRT TV ve YouTube’da yayınlanan Bi’De Bunu İzle programında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı. Prof. Karatepe, Erdoğan’ın PBS TV’de söyledikleriyle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

• Öncelikle şunu söylemek gerekiyor. Yüzde 8-9’luk enflasyon onlarda sorun ise bizdeki yüzde 80’lik enflasyon onların sorununun 10 katı kadar sorunumuz olduğunu gösteriyor. Orda sen olsaydın şunu da sorardın: Madem ekonomistsiniz. Faiz sebep enflasyon sonuç gibi bir teoriniz de var. Faizi düşürdünüz ama enflasyon yüzde 80’e çıktı, bunu nasıl açıklıyorsunuz.

• 250 milyar dolar ihracat var doğru ama siz en son Türkiye’nin cari fazla vererek sorunlarını çözeceğini söylemiştiniz. Son verilere göre cari işlemlerin eksi 36 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Bir ekonomist olarak bunu nasıl görüyorsunuz diye soru devam ettirilebilir.

• İthalatta birikimli dış ticaret açığı 50 milyar doların üzerine çıkmış bunu nasıl açıklıyorsunuz diye de sorulabilir.

• Rafların doluluğu meselesinde ise Avrupa ya da ABD’de rafların boş olduğu bilgisine herhangi bir kaynaktan ulaşamadım. Cumhurbaşkanı’nın bu açıklamalarından sonra bunu araştırıyorum, daha detaylı bakıyorum ama boş raf göremiyorum. Bizde de dolu raflar, Cumhurbaşkanı bu açıdan haklı ancak bizde boş olan yer neresi? Cüzdanlarımız. Raflar dolu ama cüzdanlarda para yok.

• Zaten enflasyon dediğimiz şey bu. Mal var ama paraya sahip değiliz. Raflarda ürünün olması kadar o ürünü satın alabilecek gelire sahip olmak da çok önemli. Çalışanların yarıya yakını ücretli. Asgari ücretin açlık sınırının yaklaşık 1700 lira altında olduğu bir ülkeden bahsediyoruz.

• Çözeceğiz diyorsanız şimdiye kadar niye çözmediniz? Bu kadar yüksek enflasyonda neden bu kadar mağdur duruma getirdiniz?