Ekonomistler: Baz etkisi enflasyonu düşürüyor fiyatları değil

Ekonomistler: Baz etkisi enflasyonu düşürüyor fiyatları değil
Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirirken artan fiyatlara rağmen rakamlarda görülen gerilemeyi şaşkınlık ile karşıladılar.Ekonomist Dr. Oğuz Demir, Twitter'dan TÜİK rakamları sonrası açıklamalarda bulundu. Demir,...

Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirirken artan fiyatlara rağmen rakamlarda görülen gerilemeyi şaşkınlık ile karşıladılar.

Ekonomist Dr. Oğuz Demir, Twitter'dan TÜİK rakamları sonrası açıklamalarda bulundu. Demir, fiyatlar artarken enflasyon rakamının düşmesini enteresan bulurken, "TÜİK'e göre Kasım 2021 enflasyonu %3,51 çıkıp yerine Kasım 2022'deki %2,88 eklenince yıllık enflasyon düşmüş oldu. Sınırlı baz etkisi. Yıllık enflasyon oranı düşse de fiyatlar genel seviyesi bir önceki aya göre %2,88 artmış. Baz etkisi enflasyonu düşürüyor, fiyatları değil!" ifadelerini kullandı.

“ZAFER NEBATİ ABİNİN!”
Ekonomist Atilla Yeşilada, "ENFLASYON: Zafer Nebati Abi'nin! 15 aylık amansız savaş sonucunda CANAVAR geri püskürtüldü. YILLIK enflasyon 1.1 puan geriledi. Zafer gözlerinde ışık parlayanlarındır" ifadelerini kullandı.

100 TL’NİN DEĞERİ ARTIK 8.5 TL
Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise enflasyon rakamlarını 100 liranın değeri üzerinden değerlendirdi, 1 aylık enflasyon: %2,8, 12 aylık enflasyon: %84,39, 20 yıllık enflasyon: %1074,21, 1 Ocak 2003'teki 100 TL'nin bugünkü değeri: 8,5 TL. Kaynak: TÜİK" ifadelerini kullandı.

PROF: KARA: "BİR İYİLEŞME YOK"
Eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "Baz etkileri nedeniyle olup biteni takip etmenin zorlaştığı dönemlerde, enflasyonun ana trendine dair izlediğim gösterge hizmet sektöründeki enflasyonun eğilimi. Yakın dönemde fiyatlamada bir iyileşme gözlenmiyor" dedi.


KENDİNE PAY ÇIKARDI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonda düşüş trendine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. Twitter hesabından TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren Bakan Nebati, "Önümüzdeki aydan itibaren etkisini gösterecek olan baz etkisiyle de enflasyondaki düşüş eğilimini, bu ay Yİ-ÜFE’de olduğu gibi, daha keskin hissetmeye başlayacağız" diye paylaşım yaptı.

Nebati, “Bu gelişmede, uluslararası emtia fiyatlarının nispeten sakin seyri ile küresel koşullardaki bazı iyileşmeler etkili olduğu gibi Kur Korumalı Mevduat ve devreye aldığımız diğer pek çok önlemin Türk Liramızda sağladığı istikrarlı duruş kuşkusuz etkili olmuştur” diyerek ekonomi politikalarına pay çıkardı.