Ekonomistler tepkili: Çok yazık

Ekonomistler tepkili: Çok yazık
İktisatçı Prof.Dr. Yalçın Karatepe: Faiz indirimi ile; bankaların MB'den borçlanma maliyeti düşecek. KKM faiz oranları düşecek, çünkü politika faizi +3 puan limiti var. Al sana maliyet indirimi ve kâr etmek için büyük fırsat…...

İktisatçı Prof.Dr. Yalçın Karatepe: Faiz indirimi ile; bankaların MB'den borçlanma maliyeti düşecek. KKM faiz oranları düşecek, çünkü politika faizi +3 puan limiti var. Al sana maliyet indirimi ve kâr etmek için büyük fırsat… Krediye erişimin ciddi şekilde zorlaştırıldığı bu dönemde yapılan faiz indiriminin tek bir açıklaması olabilir: Bankalara ve dolayısıyla banka hisselerine destek olmak.

GÜLER MİSİN, AĞLAR MISIN?
İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez: Enflasyonun artmaya devam ettiği ülkede merkez bankası faiz indiriyor ve bazı yorumcular gerekçeye bakalım diyorlar. Güler misin ağlar mısın?

DARALTICI GENİŞLEME
İktisatçı Prof.Dr.Selva Demiralp: Bugünkü metinde ".., son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği denge yakından takip edilmektedir." ifadesi var. O makasın açılması ve kredi faizlerinin düşmeme sebebi hatalı para politikası zaten. Durum böyleyken içeride yüzde 80'li seviyeleri aşan bir manşet enflasyona karşılık TCMB'nin faiz indirimlerini konuşuyoruz. Enflasyon düşmeden gelen faiz indirimleri "daraltıcı genişleme" adımları oluyor. Piyasa faizi düşmüyor, yatırımlar desteklenmiyor.

FAİZ DÜŞÜYOR AMA GECİKME FAİZİ %30
Vergi uzmanı Ozan Bingöl: -Merkez Bankasının faizi %13’ten %12’ye düşürdüğü bir ortamda; -Vatandaşın Devlete olan borcuna uygulanan gecikme faizi %30 -Vatandaşın Devletten olan alacağına uygulanan faiz ise %9… Şimdi biz hangi faize karşıyız tam olarak?!

MERKEZ YOLDAN ÇIKTI
İktisatçı Atilla Yeşilada: TCMB artık "yoldan çıktı". 100 baz puan daha faiz indirimi, ben Dünya'da değil, Mars'ta yaşıyorum demek.

İYİ GÜNLER
İktisatçı İris Cibre: Gelişmiş ülkeler ile ekonomik olarak ayrışıyormuşuz, onlar bu yüzden faiz artırırken biz indiriyormuşuz. Ay daha fazla dayanamayacağım. İyi günler…

İŞE YARAMAZ
İktisatçı Dr. Oğuz Demir: Merkez Bankası tam gaz devam ediyor. 100 puan daha indirdi. Ne işe yarar? Bir işe yaramaz…

ÇOK YAZIK
İktisatçı Uğur Gürses: Çok yazık; kendi parasını gömen bir merkez bankası başka yerde yok….

NASS SADECE BİZDE
İktisatçı Zafer Yükseler: TCMB’nin faiz indiriminin aksine, bugün dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip Endonezya’da Merkez Bankası politika faiz oranını 50 baz puan artırdı. Nas’a sadece bizim TCMB uyuyor.

SOYGUNA DUR DE!
İktisatçı Serkan Özcan: Cumhur İttifakı’na oy veren Saygıdeğer Kardeşim; Bağımsız karar alması gereken TCMB’nin siyasi yönetimi Sn.Erdoğan’ın talimatıyla yine faiz indirdi! Döviz yükseldi, biraz daha fakirleştin! Sana %30-40 faiz ile kredi veren bankalara %12 ile para veriyorlar! Bu soyguna dur de!