EKOTURİZMİN DE ŞEYİNİ ÇIKARMAK!

Son Güncellenme Tarihi: Mart 20, 2021 / 22:10

Dünyada her şeye kılıf uydurup kazananlara ‘iş bitirici’ deniyor. Dünyanın kıt kaynaklarını yok edip heba etmenin bin bir türlü yolu var. Doğrusu azınlığın azınlığı sayılabilecek bu kişiler yollarını pek rahat buluyorlar. Tabii kendi aralarında paslaşarak, yardımlaşarak… “Gör beni göreyim seni”… Siz anladınız durumu.

Denizleri, göl kıyılarını, ormanları turizm yatırımı altında betona boğanlar sorunlar artınca yeni bir yatırım kolu bulmuşlar. Adına da ‘Ekoturizm’ demişler. Kabaca, evde emekli hayatı yaşıyorsun ama küçük bahçende de tarım yapıyorsun… Veya bir köy evinde, pansiyonda kalıyorsun, yerel halka yakın oluyorsun, doğada yürüyorsun, ot, çiçek topluyorsun falan… Ekoturizme doğayla barışık yaşama sanatı da denilebilir. Bu sistemin iyi örnekleri var dünyada. Hukuk ve adaletin olduğu, öyle her yere kolay kolay kazma vurulmadığı ülkelerde başarılı örnekler çıkıyor. Norveç, Finlandiya, İtalya, hatta turizm yüzünden betona gömülen İspanya’da olduğu gibi.
Bizde de ekoturizm yatırımları son yıllarda arttı. Ancak doğayla barışmıyoruz, tam tersi sırtımızı dönüyoruz. Bizdeki ekoturizm alanları daha çok site ve villa yapımına ayrılmış. Doğru dürüst yapan varsa hakkını yememek lazım elbette.

ÇEVRECİLERİN TEPKİSİ
Çanakkale Boğazı’nda yapımı süren köprüyle birlikte bölgede imar hareketlerinde aşırı bir hareketlenme olduğu çok açık. Kuzey Ege’de maden aramalara, termik santral projelerine karşı çıkan çevreciler, ekoturizm adı altında yapılan imar planlamalarının tarım alanlarını yok edeceğini, halkı yerinden edeceğini savunuyor.
Kuzey Ege’nin nabzını tutan arkadaşım Cem Tüzün’den bu konuyla ilgili bir mektup var. CHP üyesi olan Tüzün, bu konuda partisini de eleştiriyor. Tarım alanlarının AKP ve CHP’nin işbirliğiyle yapılaşmaya açıldığını savunan Tüzün mektubuna, “Yine bir kirlenmeyle, yozlaşmayla, yolsuzlukla ve talanla karşı karşıyayız” diye başlıyor.
Tüzün şöyle devam ediyor:

“Kuzey Ege’de tarım alanlarını ucuza kapatıp, ekoturizm yalanıyla imar rantı yaratma girişimcileri, sağdan, soldan her partide bulunuyor. Tarım alanlarını gözden çıkarma yani marjinal tarım alanı ilan etme yetkisi AKP’de… İlgili kamu kuruluşlarından uygun görüş temin etme işi yine AKP’de… Sözde ekoturizm alanlarını İl Genel Meclislerinde onay verme işi, son yerel seçim galibi CHP’de…”

Bölgede, tarım alanlarının imara açılması için 396 başvuru olmuş, 125’nin planı onaylanmış, 12’si de inşaat ruhsatı almış.
Cem Tüzün, mühendislik bilgisiyle tarıma olan merakıyla çevresindekilere yardımcı oluyor, doğa sevgisini, bölgenin tarımsal potansiyelini ve tarihi önemini anlatmaya çalışıyor. Termik santral inşaatları ve maden ocaklarına karşı mahkeme mahkeme dolaşıp bir grup arkadaşıyla hukuk mücadelesi yürütüyor.
Cem Tüzün’ün babası rahmetli Metin Tüzün de CHP’nin efsane milletvekillerindendi. Bir döneme damga vurmuş emekçi dostu milletvekiliydi. Cem Tüzün’ü çiftçisi, köylüsü, kentlisi tanır. Çocuğa sorsan yerini gösterir, yeri belli, yurdu belli. CHP, Kuzey Ege’de neler döndüğünü bilmek istiyorsa üyesi Cem Tüzün’e sorabilir.

Cengiz Erdil

Cengiz Erdil haberciliğe 1979 yılında başladı. 1979-1992 yılları arasında TRT Haber Merkezi’nde muhabir olarak çalıştı. 1992 yılından itibaren sırasıyla Kanal 6, ATV, BRT, CNNTÜRK, ATV-Avrupa ve NTV tevevizyonlarında muhabir, editör, istihbarat şefi ve haber müdürü olarak çalıştı.

Haber ve belgesel programlarında metin yazarı, kurgu yönetmeni ve alan yapımcısı olarak görev aldı. 2012-2016 yılları arasında da RSFM Radyosu’nda editör olarak çalıştı. 2016 yılında Yeni Yüzyıl Gazetesi için özel haber ve röportajlar yapan Erdil, bir dönem özel sektör için tanıtım programları da hazırladı. Sürekli Basın Kartı sahibi Erdil, evli ve bir çocuk babası.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top