Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Elektrikli araçta gelecek HİDROJEN mi olacak?

Bu yılın Avrupa’da düzenlenen ilk ve son fuarı Paris, katılım olarak hüsran yarattı. Fransız markaların ağırlıkta olduğu fuarda Asyalı markalarda devlerin yerini aldı. Fuardaki en dikkat çeken gelişme ise hidrojenli araçların sayısında yaşanan artış oldu.

AVRUPA’da uzun yıllardır Frankfurt fuarı ile dönüşümlü olarak 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası Paris Otomobil Fuarı, 4 yıl aranın ardından dün basın günüyle kapılarını ziyaretçilere açtı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’ın açıp ziyaret ettiği fuar 23 Ekim tarihine kadar Paris’teki Porte de Versailles’de ziyaret edilebilecek. 2020 yılında pandemi nedeniyle iptal olan Paris fuarı bu yıl Avrupa’da düzenlenen ilk ve tek uluslararası otomobil fuarı özelliğine de sahip.


1 MİLYONDAN 350 BİNE
Hem katılan marka sayısının az olması hem de sürenin 1 haftaya inmesi nedeniyle 2018’de 1 milyon kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl en fazla 350 bin kişinin gezmesi bekleniyor. Ana markaların sadece 2 salonda yer aldığı fuarda 100’den fazla yeni model sergilenirken, 20’ye yakın modelin de Avrupa ve dünya prömiyeri gerçekleşti. Fransız markaların ağırlıkta olduğu, Asyalıların da, Alman, İtalyan ve Japonların yerini aldığı fuarda elektrikli araçlar kadar hidrojenli araçlar da dikkat çekti.

Özellikle elektrikli araç satışının Avrupa’da artmasına bağlı olarak batarya talebinde ki artış, birçok markayı alternatif olarak görülen hidrojene yöneltti. Lityum pillerde gerek duyulan lityum karbonat ve grafit gibi madenlerin arzında yaşanan sıkıntının gelecekte batarya üretimini sıkıntıya sokma ihtimaline karşı Avrupalı markalar hidrojenle çalışan elektrikli araçlar geliştirmeye başladı.

· Peugeot fuarda E-Expert Hydrogen’i sergilerken,
· Renault’un performansı markası Alpine hidrojenle çalışan geleceğin yarış otomobili konseptiyle büyük ilgi geçti.
· Paris merkezli NamX, gücünü hidrojen kapsüllerinden alan modeli HUV’u,
· Alman Hopium ise dünyanın en lüks hidrojenli sedan otomobili olan Machine’yi tanıttı.

Asyalılar Paris’ten Avrupa’ya giriş yaptı
“DEVRİM başladı” sloganıyla kapıları açan Paris fuarına katılanlara baktığımızda ağırlıklı olarak ev sahibi Fransız grup ve markaların olduğunu gördük. Fransız Renault Grubu, Renault, Dacia, Alpine ve Mobilize markalarının yeni modellerini fuarda sergilerken, Stellantis Grubu ise Peugeot, DS ve Jeep markalarıyla dikkat çekti. Bir diğer merak edilen Fransız marka ise hidrojenli araç geliştiren NamX oldu. Fuarda Fransız markaların dışında ağırlık Asyalı markaların oldu. Çinli markalar BYD, WEY, Ora, Seres, ile Vietnamlı VinFast, Alman, İtalyan ve Japon markaların yerini aldı. Amerikan Fisker de elektrikli SUV modelini Avrupa’da ilk kez sergiledi. Fuarda ayrıca Ego, Aixam, Xev gibi mikro otomobillerde de beğeni topladı. BYD, VinFast ve Great Wall’un markaları Paris fuarıyla birlikte Avrupa’ya giriş yapıyor.

Renault Grubu CEO’su Luca de Meo, Renault Grubu Türkiye CEO’su Hakan Doğru ve Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş’la fuarda bir araya geldik.

Sonsuza dek elektrikli!
RENAULT, üretimi sona erdikten 30 yıl sonra ikonik Renault 4’ün güncel elektrikli bir versiyonu olan 4EVER Trophy konseptini Paris Otomobil Fuarı’nda sergiliyor.  4EVER Trophy, 2025’te pazara sunulması planlanan, geleceğin %100 elektrikli B-SUV modelinin habercisi olarak öne çıkıyor. Renault fuarda ayrıca R5 TURBO 3E ve yüzde 100 elektrikli Kangoo E-Tech’i de ilk kez sergiledi.

En ucuz elektrikli 2.çeyreğe kaldı
DACIA, yeni marka kimliği ile yenilenen tüm ürün gamını Paris’te sergiledi. Kısa bir süre önce tanıtılan ve Dacia’nın yeni marka değerini yansıtan konsept MANIFESTO, Duster’ın özel serisi ‘Mat Edition’, ilk hibrit motorlu modeli Jogger fuarda yer aldı. Dacia’nın Avrupa’da en ucuz elektrikli modeli olan Spring ne yazık ki Türkiye’ye en erken 2023 yılının ikinci çeyreğinde gelecek.

Melez Aslan
PEUGEOT, Paris Otomobil Fuarı’nda yeni e-208’in yanı sıra şarj edilebilir hibrit versiyonu da olan yeni modeli 408’in dünya lansmanlarını gerçekleştirdi. Elektrikli araç tutkunları, ilk kez bir otomobil fuarında sergilenecek Peugeot 9X8 Hybrid Hypercar’ı ve Peugeot 508 PSE’yi yakından inceleme fırsatı buldu.

İlk elektrikli Jeep!
STELLANTİS bünyesindeki Amerikan Jeep markası, Paris fuarında tamamen yeni ve tamamen elektrikli ilk modeli olan Avenger’ı tanıttı.
Wrangler, Compass ve Renegade’in 4xe hibrit modelleriyle birlikte elektrikli ürün gamına katılacak olan Jeep Avenger tam 400 kilometrelik elektrik menzil sunuyor. Avrupa’da üretilecek araç 2023 yılı sonunda Türkiye’ye gelecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi