Elektrikli otomobile ilave gümrük vergisi

Elektrikli otomobile ilave gümrük vergisi
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak ürünleri gösteren listeye elektrikli otomobiller de dahil edildi. Karara göre, 8703.80.10.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP), ‘sadece...

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak ürünleri gösteren listeye elektrikli otomobiller de dahil edildi. Karara göre, 8703.80.10.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP), ‘sadece elektrik motorundan tahrikli olanlar’ başlığı altındaki yeni elektrikli araçların GTS (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi) ülkelerinden ithalatında yüzde 10 oranında ilave gümrük vergisi alınacak.

Otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden Gazete Pencere yazarı da olan Emre Özpeynirci, gümrük vergisi kararına şöyle açıklık getirdi:
“Serbest ticaret anlaşması ve gümrük birliği olmayan ülkelerden yapılacak elektrikli araç ithalatında %10 oranında ilave gümrük vergisi alınacak. Venezuela: %10 (değişmedi). ABD, Kanada, Çin, Japonya %20 oldu. Bu da şu demek; ABD’den gelecek elektrikli araçlar için %20 gümrük vergisi üstüne %60 ek vergi. Çin, Japonya ve Kanada gibi ülkelerden ithal edileceklerden ise %20 gümrük vergisi alınacak. Hindistan ve Vietnam’dan ise %16,5 vergi alınacak.”