Elektrikte sorun özelleştirme

Elektrikte sorun özelleştirme
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe Türkiye’nin karşı karşıya olduğu elektrik krizi ve fahiş fiyatlı elektrik faturaları kriziyle ilgili BiDeBunuİzle YouTube yayında Yavuz...

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe Türkiye’nin karşı karşıya olduğu elektrik krizi ve fahiş fiyatlı elektrik faturaları kriziyle ilgili BiDeBunuİzle YouTube yayında Yavuz Oğhan’a açıklamalarda bulundu. Başkan Kocatepe Enerji Bakanlığı’na krizin nedenlerini ortaya çıkaracak çok önemli sorular yöneltti. Başkan Kocatepe, elektrikte yaşanan krizin temelinde özelleştirme olduğunu söyledi.

1-Tablolardan görüldüğü üzere 1 milyon 443 bin MWh üretim kapasitesine rağmen en fazla 993 bin MWh’lik tüketim söz konusu, günlük doğalgaz arzında yüzde 10’luk azalma ile elektrik kesintisi neden yapıldı? Bunun nedenini biz doğalgaz kesintisi olarak görmüyoruz. Nedeni nedir, bunun açıklanması lazım… Çünkü arada 500 bin megawatt fark var. Sanayiyi elektriksiz bıraktınız.

2-Sanayide doğalgaz ve elektrik kesintisi yapıldığı günlerde çift yakıtlı santrallarda ikinci yakıtla çalıştırma oldu mu? İkinci yakıtla çalıştırma olmadı ise neden?

3-Elektrik tüketiminin çok düştüğü saatlerde (bu durum elektrik sistemi yöneticileri tarafından çok iyi bilinir) sanayi tesislerinin çalıştırılması neden planlanmadı? Örneğin gece saatlerinde elektrik tüketimi 30 bin megawatt’lara düşüyor. Sistem buna göre ayarlanmak yerine sanayiyi niye durdurdunuz?

4-154 ve 380 KV’luk Yüksek Gerilim iletim hatlarında kopmalar ve çok sayıda direkte yıkılmalar olduğunu biliyoruz, bu yıkılmaların elektrik kesintilerine etkisi nedir, kaç iletim hattı arıza, kaç iletim hattı bakım nedeni ile kullanılamaz durumdaydı?

5-Isparta il ve ilçelerin de kar ve fırtına yüzünden YG ve OG hatlarında kopmalar ve direklerinde yıkılmalar meydana gelmiş, Isparta 60 saatten fazla elektriksiz kalmıştır. Isparta ve çevresine elektrik dağıtım hizmetini veren AKEDAŞ bakım ve yatırımları zamanında ve tekniğine uygun olarak yapmış mıdır, denetleme raporları, tutanaklarını kamuya açıklar mısınız?

6-Böylesi büyük hat yıkılmaları pek karşılaşılan durumlar değildir. Enerji Nakil Hatları yapımında proje ve yapım hataları var mıdır?

7- Arıza ve bakımlar için yeterli mühendis ve diğer teknik personel var mıdır, ekip sayısı yeterli midir? İletim ve dağıtım hat arıza ve bakımları tekniğine uygun olarak zamanında yapılıyor mu?

8- Elektrik kesintileri nedenleri arasında özel üretim santrallarının fiyat pazarlığı var mıdır?

9- Elektrik kesinti süresindeki üretim kaybı ne kadardır, bunun hesabını kimler verecek?

10- Son bir ay içinde Türkiye de 1 saat ve daha fazla elektrik kesintisine maruz kalan abone sayısı kaç tanedir ve bu abonelerin kayıpları için tazminat ödenecek midir? Isparta halkına tazminat ödenecek midir? Kış şartları ağır biçimde sürmektedir, önümüzdeki günlerde benzer durumlar oluşmaması için ne gibi önlemler alındı?