ELİNDE KILIÇLA MİNBERDE

ELİNDE KILIÇLA MİNBERDE
Danıştay 10. Dairesi’nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet’e devredilen Ayasofya’da ilk namaz...

Danıştay 10. Dairesi’nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet’e devredilen Ayasofya’da ilk namaz kılındı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya Camii’nde kılınan ilk namazda Osmanlı’daki kılıç geleneğini devam ettirerek minbere kılıçla çıktı.
Erbaş Ayasofya’da ilk cuma hutbesine kılıçla çıkmasını soran gazetecilere, “Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz İnşallah” dedi.
‘KILIÇ’ GELENEĞİ NEDİR?
Namazı kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Osmanlı fetih geleneğine uygun olarak hutbe için minbere sol elinde bir kılıçla çıktı. Geleneğe göre kılıcın sol elde olması “barış”, sağ elde olması ise “savaş” anlamına geliyor.
Osmanlı’dan kalan bu geleneğe göre eski cami imam hatipleri, cuma ve bayram hutbeleri için minbere kılıçla çıkıyor.

‘Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar’

KİMİ KASTETTİ?

Ayasofya Camisi’nde 1934 tarihli bakanlar kurulu kararının iptalinin ardından 86 yıl sonra ilk cuma namazı kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Fatih Sultan Mehmet Ayasofya’yı cami olması için vakfetti. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar! Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın, Diyanet’in resmi internet sitesinde yayımlanan hutbenin dışına çıktığı bu sözleri dikkat çekti. Erbaş’ın, “vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar! Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar” ifadeleri, Ayasofya’yı müze yapma kararı alan Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin kurucu kadrolarını hedef aldığı şeklinde yorumlandı.

YEŞİL SANCAK NEDİR?

Camiye dönüştürülen Ayasofya’da Cuma namazı öncesi minbere iki yeşil sancak asıldı. Osmanlı İmparatorluğu fethin sembolü olarak “Yeşil Sancak” kullanıyordu. Fethin sembolü olarak caminin minberine iki yeşil sancak asılır ve minberin sağ giriş tarafına kılıç konulurdu.
Sancakta, yeşil zemin üzerinde üç beyaz hilal bulunuyor. Bu üç hilal Osmanlı’nın Avrupa, Asya ve Afrika’daki varlığını temsil etmekteydi.

Erdoğan Kuran okudu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılış programına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami içinde Kur'an-ı Kerim okudu. Erdoğan, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 5 ayetini okudu. ( TCCB / Murat Çetinmühürdar - Anadolu Ajansı )

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da saat 12.00 sularında Ayasofya’ya geldi. Ali Erbaş’ın karşıladığı Erdoğan’a İletişim Başkanı Fahrettin Altun eşlik etti. Erdoğan namaz öncesinde Fatiha Suresi’ni ve Bakara Suresi’nin ilk 5 ayetini okudu.