“ELLER ÇOK OLUNCA YÜK HAFİFLEŞİR”

Yazının başlığı bir İngiliz atasözü… “Şu ölümlü dünyada güzel bir iz bırakayım” diyen insanlar biraraya gelince herhalde bu atasözü onların rotası oluyor.  

Bizim topraklarımızda da pek çok dayanışma ve yardımlaşma öyküsü çıkıyor ve çıkacak. Hayat şartları ağırlaştıkça insanlar arasında dayanışma ve paylaşma daha da güçleniyor.

Benim örneğim, Muğla Fethiye’den… Dr. Mehdi Sadat bir beyin cerrahı; Fethiye’de görev yapıyor. Bölgede branş olarak az sayıdaki hekimden biri. Yıllarca görev yaptığı yörede, Alzheimer hastaları sayısında artış olduğunu gözlemledi. Şu verilen sayı sadece şirin turizm beldesinden.

“Fethiye en fazla Alzheimer hastasının tanılandığı ilçedir. 2021 yılı verilerine göre Muğla ilinde tanılı yaklaşık 3 bin hastanın yüzde 50’ye yakını Fethiye ilçesinde yaşamaktadır.”

Muğla’da Yaşlı Hakları için dört yıl önce düzenlenen çalıştay sonrasında bir avuç gönüllü Fethiye’de Alzheimer Derneği kurulması için kolları sıvar. Dernek kısa sürede sessiz sedasız büyük bir başarıya imza atar. Bu başarıyı dostum Varol Hepgürdal ve denizci ağabeyimiz Ferit Ferhangil’den duydum.

Başarı öyküsünün ana fikri bu topraklardan 3 bin yıl önce çıkan filozof Epikür’ün şu sözüne dayanıyor; “ İnsan, dostlarının acılarına, onlarla bir olup ağlayıp sızlamakla değil, yardım ve bakım ile katılmalıdır. “

FETHİYE GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ

Dünya yaşlanıyor, insanlar da eskisine göre daha çok yaşıyor. Yani yaşlı nüfus artıyor. Ülkemizde de 1950'de 45 olan ortalama yaşam süresi son 60 yılda 25-30 yıl uzadı ve 78 yaşı aştı. Uzayan ömür bir başarı olarak görülse de sorunlar var. Sorunların başında Alzheimer Hastalığı geliyor. Halk arasında bunama olarak biliniyor. Ancak son yıllarda sadece yaşlılarda değil, orta yaşlılarda hatta gençlerde bile görülüyor.

Bakımı en zor hastalıklardan sayılıyor, hasta yakınlarını adeta canından bezdiriyor. Onlarda da ruhsal sorunlara yol açıyor.  En büyük endişeleri de hastanın kaybolacağı korkusu. Örnekleri çok.  Alzheimer hastası, eğer evden çıkıp kalabalığa karışırsa veya ormanda, yaylada kaybolursa bulunması gerçekten zor.

Bu hastalıkta bakım, öncelikle tam bir göz önünde bulundurma ilkesine dayanıyor.

Ülkemizde Alzheimer hastalığının bakımını üstlenen yerlerin sayısı çok az. İşte Fethiye Alzheimer Derneği böyle bir merkezi hayata geçirdi. Belediyeler yer verdi, gerisini yardımsever yurttaşlar halletti. Fethiye Gündüz Yaşam Merkezi Dünya Alzheimer Günü olan 21 Eylül’de açılacak.

Hastalar bu merkezden ücretsiz yararlanacak. Ancak merkezin bir başka özelliği daha var.

Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Üniversitesi Sıtkı Koçman Üniversitesi Yaşlı Sağlığı Bakımı Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Cemil Yavuz şöyle diyor:

“Sadece Alzheimer hastaları için değil, burasını bir eğitim merkezi olarak da düşünüyoruz. Hasta yakınlarına, personele, uzman doktorlara, sağlık çalışanlarına, Alzheimer hasta bakıcı gereksinimi için kurslara ev sahipliği yapacak. Kocaman bir şeyi hayal ediyoruz. Tabii bu hayal, her şey hayırseverlerin desteğiyle oluyor. Bu yüksek maliyeti olan bir iş. Ama çok şükür şu ana kadar bir maliyet sıkıntısı yaşamadık.”

Buraya bağış yapan, katkıda bulunan o kadar yardımsever yurttaş var ki, pek çoğu adının anılmasını istemiyor. Fethiye Gündüz Yaşam Merkezi henüz suda bir damla. Özellikle bazı belediyeler bu tür yaşam evleri kuruyorlar. Ancak sayıları hala az. Yaygınlaştırılmaları ve aralarında bir sistem bağının olması gerekiyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cengiz Erdil Arşivi