Eller sansüre kalktı

Eller sansüre kalktı
AK Parti ve MHP’nin hazırladığı ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ adı verilen, gazetecilik meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ olarak adlandırdığı kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Geçen haftaki...

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ adı verilen, gazetecilik meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ olarak adlandırdığı kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Geçen haftaki görüşmelerde 15 madde kabul edilmişti. Önceki geceki görüşmelerdeyse 13 madde daha kabul edildi. Dün öğlen ikide başlayan görüşmelerdeyse 29 ile 40 arası maddeler kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, muhalefetin teklif metninden çıkarılması veya öngörülen cezanın indirilmesi, sanıkların tutuksuz yargılanması yönündeki uzlaşma arayışlarına karşın, teklifin “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu”nu düzenleyen 29’uncu madde, değişiklik yapılmaksızın kabul edildi.

Buna göre “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse” 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.


HATIRA FOTOĞRAFI
Yasayı geçiren AK Parti’li ve MHP’li vekiller görüşmeler sonrası hatıra fotoğrafı çekti.


SİYAH BANTLI PROTESTO
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Sansür Yasa teklifi üzerindeki görüşmelerde, TBMM kürsüsünde “Hakikatler karartılamaz” dövizini kaldırdı ve ağzına siyah bant yapıştırdı. Gülüm, beş dakikalık konuşmasının, ilk 1 dakikasındaki açıklamalarının ardından dört dakikalık bölümünü ağzı bantlı bir şekilde tamamladı.


CHP’Lİ ERBAY TELEFONUNU KIRDI
Yasanın en tartışmalı maddesi olan ve “yalan haberi alenen yayma suçu”nu düzenleyen 29. maddenin görüşmelerinde Meclis’te tansiyon daha da yükseldi.
AK Parti ve MHP Çarşamba günü “sabaha kadar” çalışarak yasayı geçirmeyi planlıyordu.

Yasanın görüşmelerinin başlamasından itibaren yoklamalarla engelleme yapan muhalefet, 29. maddeye geçilmesi üzerine ise alkışlarla ve sloganlarla protesto etti.
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, önceki geceki görüşmelerde, bu yasayla gençlerin özgürlüğünün elinden alınacağını belirterek yanında getirdiği çekiçle telefonunu kırdı.

Arkasından da CHP milletvekilleri ayağa kalkarak yaklaşık 10 dakika boyunca, alkışlar ve “sansüre hayır”, “29’a hayır” sloganları ile teklifi protesto etti.
HDP milletvekilleri de “gazetecilik suç değildir, özgür basın susturulamaz” pankartı açtı.

Birleşimi yöneten CHP’li TBMM Başkanvekili Haydar Akar, protestoların sürmesi üzerine birleşimi gece saat 02:15’te kapattı.


KINAMA CEZASI GEREKTİREN BİR EYLEM
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Meclis kürsüsünde Erbay’ın çekiçle telefon kırmasının “kınama cezası gerektiren bir eylem” olduğunu savundu.

Başkanlık Divanı toplantısı sonrasında Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, Erbay’ı şov yapmakla suçladı.


AYM’YE GÖTÜRECEĞİZ
CHP ise yasanın dünkü görüşmeleri öncesinde bir kez daha AK Parti ve MHP’ye “uzlaşma” çağrısı yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, gazeteci kökenli İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’la birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Biz son ana kadar uzlaşma aramaya devam edeceğiz. Geçerse Anayasa Mahkemesi’ne yayınlandığı günün ertesi günü gitmeyi planlıyoruz” dedi.

Tuncay Özkan ise “Bu, Türkiye'yi karanlık bir tünele sokar. Tünele girmeden tekrar uyarıyoruz, aradığımız şey uzlaşıdır” görüşünü dile getirdi.

Altay, maddenin Genel Kuruldaki görüşmelerinde AK Parti ve MHP’lilere, uzlaşmayla değişiklik yapılması çağrısını yineledi.

CHP, İYİ Parti ve HDP’nin 29. maddenin teklif metninden çıkarılması yönündeki önergeleri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.