Elvan ‘bağımsız merkez bankası’ mesajı verdi

Elvan ‘bağımsız merkez bankası’ mesajı verdi
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan büyüme sürecinin enflasyonla mücadeleyle çelişmeyeceğini belirterek, “Bu yıl büyümenin %0,3 olmasını bekliyoruz” dedi. Öte yandan Elvan, yol haritasını genel çerçevesini makro ekonomik...

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan büyüme sürecinin enflasyonla mücadeleyle çelişmeyeceğini belirterek, “Bu yıl büyümenin %0,3 olmasını bekliyoruz” dedi. Öte yandan Elvan, yol haritasını genel çerçevesini makro ekonomik istikrar, finansal istikrar ve fiyat istikrarı olarak tanımladı.
Bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Lütfi Elvan büyüme sürecinin enflasyonla mücadeleyle çelişmeyeceğini ifade etti.
Bakan Elvan, “Salgına yönelik alınan kısıtlayıcı tedbirler ekonomik aktiviteyi olumsuz etkiledi. Salgın kaynaklı dış talepteki daralma, kapıların kapatılması gibi önlemler neticesinde ihracat ve turizm gelirleri olumsuz etkilendi. Bu gelişmeler neticesinde yılın ikinci çeyreğinde ekonomi yüzde 9,9 oranında daraldı. İç talepteki toparlanma ve dış talebin normal seviyelere yansıması ve ihracatı destekleyen büyüme tercihimiz ile 2022 ve 2023 yıllarında istikrarlı bir büyüme döneme gireceğiz. 2020 yılında işsizlik oranının yüzde 13,8 olarak gerçekleşmesi tahmin edilmektedir” dedi.
BÜTÇE TEKLİFİ 570,2
MİLYAR LİRA
Yatırım ortamının gelişmesi için reformlar yapacaklarını belirten Elvan, “Refah artıracak tedbirleri hayata geçireceğiz. Hazine garantili kredilerden üstlenim oranı yüzde 3.1’e geriledi. İstikrarlı politikalarla ülke risk primini azaltacağız” açıklamasında bulundu.
‘MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZDIR’
2021 yılı toplam bütçe teklifinin 570,2 milyar lira olduğunu söyleyen Elvan, “Faiz hariç tutulduğunda bütçe teklifi 390,6 milyar lira olmaktadır. Faiz harcamaları için ayrılan kaynak tutarı ise 179,5 milyar liradır” dedi. “Reform niteliğinde olan her konuda gerekli adımları atacağız” diyen Elvan şöyle devam etti:
Önümüzdeki günlerde Adalet Bakanımız ile STK’ler ve iş dünyamızla bir araya geleceğiz, dinleyeceğiz. İstişareye sonuna kadar açık olacağız. Türkiye, yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi olsun istiyoruz. Başkanlarımıza ‘kanun ne diyorsa, neyi emrediyorsa onu yapacaksınız’ dedim. Merkez Bankası Kanun’u açık, elbette bağımsızdır. Bu konuda daha fazla söyleyecek bir şeyim yok”