Emek ve Özgürlük sahnede

Emek ve Özgürlük sahnede
HDP ve bileşenlerinden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, düzenlediği ‘Halk Buluşması’ ile yol haritasını açıklayarak kuruluşunu ilan etti. “Birlikte Değişeceğiz” sloganıyla yola çıktıklarını belirten ittifak,...

HDP ve bileşenlerinden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, düzenlediği ‘Halk Buluşması’ ile yol haritasını açıklayarak kuruluşunu ilan etti. “Birlikte Değişeceğiz” sloganıyla yola çıktıklarını belirten ittifak, işsizlik, yolsuzluk, yoksulluk ve demokrasi için bir araya geldiklerini ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan (SMF) oluşan Emek ve Özgürlük ittifakı, tanıtım toplantısıyla kuruluşunu kamuoyuna duyurdu. Toplantıya ittifaka dahil olan partilerin üyeleri ile çeşitli sendika ve platformlar da destek verdi.

‘Birlikte değiştireceğiz’ pankartının asıldığı toplantıda, oluşum programı, iki görevli tarafından okundu. Programı Kürtçe okuyan kişinin geleneksel Kürt kıyafeti giymesi dikkat çekti. Bu sırada barkovizyona Erdoğan ve Bahçeli’nin fotoğrafı yansıdığı sırada salondan ‘yuh’ sesleri yükseldi.

Buluşmada ittifak bileşenlerinin sözcüleri ve genel başkanları birer konuşma yaptı.

MAHSA AMİNİ UNUTULMADI

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz konuşmasına İran’da saçı görüldüğü için gözaltına alınmasının ardından öldürülen Mehsa Amini'yi anarak başladı. Akdeniz, "Kalbimizin yarısı buradaysa yarısı İran'da" dedi. Amini’nin fotoğrafı konuşmalar bitene kadar kürsü önünde kaldı.

YOLUMUZ ÜÇÜNCÜ YOLDUR

Pervin Buldan, konuşmasında, “Selamı yüreğimizin orada attığı Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın olduğu cezaevindekilere gönderiyorum. Hasta tutsaklara ve Aysel Tuğluk’a selamlarımı gönderiyorum. Farklılık ve coşkularımızla gümbür gümbür geldiğimiz önemli bir gün. Değiştirmeye ve yeni bir başlangıç yapmaya, demokrasi önündeki tüm kilitleri açmaya geliyoruz. Yolumuz üçüncü yoldu.  Yolumuz Mahir’lerin, Musa Anter’lerin, Deniz Poyraz’ların yoludur. Yeni zaferimiz 7 Haziranlar kadar yakındır. İddiamız da hedefimiz de güçlüdür. Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi için geliyoruz. Sevgili işçiler ve emekçiler sizler için geliyoruz. Kayyum rejimini darbeler mezarlığına gömmek için geliyoruz. Hikayemiz güzel ve aydınlık günlerde buluşma hikayesidir” dedi.

GELECEĞİ BİZ KURACAĞIZ

“Emek ve barış sevdalıları, bugün güzel bir gün” diye söze başlayan Mithat Sancar şöyle dedi:

“Adalet, barış diyen herkesi buraya davet ediyoruz. Biz talana karşı birleştik, bir araya geldik ve büyük bir yürüyüşü başlatıyoruz. Bu yürüyüş emek, özgürlük, demokrasi ve adalet yürüyüşüdür. Bu birliktelik şimdi bir direniş ortaklığı, sömürüye karşı mücadele ortaklığıdır. Geleceğin kurucu gücü haline gelecek. Geleceği biz kuracağız. Bu ülkenin halkları sömürülen ezilen tüm halkları için geleceği aydınlık düzenle birlikte inşa edeceğiz. Büyümek zorundayız.”

 AKP’Yİ SANDIĞA BİZ GÖMECEĞİZ

“Artık bu faşist bloktan kurtulmak üzereyiz” diyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Halkımızın heyecanla bizi takip ettiğini biliyoruz. Bu kavga sonuna kadar devam edecek. Bizim bir farkımız var. Biz kurtarıcı beklemiyoruz. Teyit ediyor söz veriyoruz. AKP ve Erdoğan’ı sandığa gömecek iktidarız. Sandığa gömmekle kalmayacağız onları ve zihniyetlerini tarihe gömecek ittifakız” şeklinde konuştu.

Komşu kavgası arabulucuya

Vatandaşlar arasındaki sorunlara mahkemeler dışında arabulucular tarafından çözüm bulunmasını amaçlayan sistem genişletiliyor. Komşu kavgaları, arazi ihtilafları ve kedi- köpeklerin bahçe ihlali gibi kavgalar artık sadece arabuluculara gidecek. Kiracılar ile ev sahipleri arasında enflasyon artışı nedeniyle yaşanan sıkıntılarda da arabulucu devreye girecek.

Adalet Bakanlığı'nda çalışmaları sürdürülen 7’nci yargı paketi kapsamında arabuluculuk sistemi değiştirilecek. Çalışmaya göre,  kira, kat mülkiyeti yasası kapsamındaki konular ve komşuluk ilişkileri arabuluculuk kapsamına alınacak. Mevcut sistemde bu konularda arabulucuya gitmek isteğe bağlıyken, artık zorunlu hale gelecek. 

Ayrıca, ihtilaflı kira, kira tespit davaları, tahliye, bedelden kaynaklanan ihtilaflar, apartman yönetimindeki ihtilaflar, ortak alanların kullanımı, komşu arazilerin ihtilafı, yol verme, bahçeye kedi, köpek girmesi, park yeri gibi konular arabulucuya gidebilecek. Son dönemlerde, enflasyon nedeniyle kira artışlarındaki tartışma, hükümetin kira artışlarına kısıtlama getirmesi gibi kararların kiracılar ile ev sahiplerinin arasındaki davaların artmasına neden olduğu, mahkemelerdeki yükün artması nedeniyle bu çözümün dile getirildiği belirtiliyor. Ceza hukuku kapsamına girmeyen komşuluk ilişkileri arabulucular tarafından ele alınacak. İtilaflar belirlenen sürede arabulucular aracılığıyla çözülemez ise o zaman çözüm mahkemede aranacak.

7 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren arabuluculuk yasasıyla, bu alana giren sorunların yüzde 50'sinin mahkemeye gitmeden çözüldüğü, bu oranının işçi-işveren ilişkilerinde yüzde 57'ye çıktığı öğrenildi. Sistem sayesinde dava masraflarının düştüğü belirtildi. Sistemin, keşif, bilirkişi gibi masrafları ortadan kaldırdığı dile getirildi.