Emek ve Özgürlük uzlaşması

Emek ve Özgürlük uzlaşması
HDP’nin içinde yer aldığı altı siyasi parti, 14 Mayıs seçimlerine “Emek ve Özgürlük İttifakı” olarak girme kararı aldı. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre seçime ortak milletvekili listesiyle girilmesi...

HDP’nin içinde yer aldığı altı siyasi parti, 14 Mayıs seçimlerine “Emek ve Özgürlük İttifakı” olarak girme kararı aldı. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre seçime ortak milletvekili listesiyle girilmesi yönünde önceki gün MYK’da karar alan HDP, dün ittifak bileşenleri ile yapılan toplantıda, bu tutumunu esnetti ve ittifakta yer alan partilerin “birbirlerinin milletvekili çıkarmasını engellemeyecek” şekilde seçime kendi isim ve listeleriyle girmesinin yolu açıldı. Bu kararla bazı seçim çevrelerinde kendi isim ve listesiyle seçime girme konusunda ısrarlı olan TİP istediğini almış oldu. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine ilişkin “oluşan ortak tutumun en kısa zamanda basın toplantısıyla” açıklanacağı belirtildi.

ADAYLAR YEŞİL SOL PARTİ’DEN
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenleri; Halkların Demokratik Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu ve Toplumsal Özgürlük Partisi’nin eş başkanları, başkanları ve sözcüleri dün Ankara’da toplantı. Toplantıda HDP’nin seçimlere tek listeyle girilmesi önerisine karşı, TİP ve EMEP’in kendi listelerinden girme önerisi üzerine uzlaşmazlık yaşandı. Bunun üzerine konu HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz arasında müzakere edildi. Yapılan tartışmaların ardından HDP yönetimi, “ortak liste” tutumunu esnetti. Buna göre, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma davasını seçim sonrasına bırakmaması halinde HDP 81 ilde, Yeşil Sol Parti’den adaylarını gösterecek. TİP, “HDP’nin oylarını bölme” olasılığı düşük olan yerlerden aday çıkarabilecek. TİP’in seçime gireceği illerde “Emek ve Özgürlük İttifakı” çatısı altında seçime girilecek ve her iki partinin de isim ve amblemi ittifak listesinde yer alacak. EMEP de bazı yerlerde ayrı aday çıkarmayı tartışıyor.

SEÇİM İTTİFAKI İRADESİ
Toplantıdan sonra alınan kararlar ortak açıklamayla duyuruldu. “Mücadele ittifakı olarak başlattığımız süreci, genişleyerek bir seçim ittifakı haline getirmek üzere bir irade ortaya çıktı” ifadesi kullanılan açıklamada “Emek ve Özgürlük İttifakı olarak bu halk ve doğa düşmanı iktidarı ve felaketlere zemin hazırlayan düzeni değiştireceğimizi, sorumlularından hesap soracağımızı ve insan onuruna yaraşır bir yeni yaşamı inşa edeceğimizi taahhüt ediyoruz. Tek adam rejimine son vereceğiz” denildi.


SOL PARTİ GENİŞ İTTİFAK İSTİYOR
Sosyalist Güç Birliği’nin bileşenlerinden SOL Parti’nin Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, Diken’den Bilal Çelik’e yaptığı açıklamada, “tüm partilerin kendi adı ve amblemiyle yer alacağı sosyalist blok” çağrısı yaptıklarına işaret ederek, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bu tutumla örtüşen bir karar alması durumunda “daha geniş bir seçim ittifakı için çabalayacaklarını” kaydetti. Tombul “HDP, EMEP, TİP, Sosyalist Meclisler Federasyonu ve Halkevleri’yle görüştük” dedi.