Emekli paşalar beraat etti

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 21, 2022 / 08:29

“Montrö Bildirisi” davası kapsamında “anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmakla” suçlanan 103 emekli amiralin yargılandığı davada karar çıktı.

Mahkeme, suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle tüm sanıklar hakkında oy birliği ile beraat kararı verdi.

103 emekli amiral hakkında Montrö Sözleşmesi’yle ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle ‘’anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmak’’ suçlamasıyla dava açılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan’da, bazı emekli amirallerin yayımladığı “Montrö Bildirisi”ne ilişkin soruşturma başlattığını duyurmuştu.

104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi ile Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalarla ilgili olarak 4 Nisan gece yarısı bir bildiri yayımlamıştı.

Bildiride, “Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir” denilmişti.

Tuğamiral Sarı’nın görüntülerine ilişkin olarak da “Kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur” ifadesi kullanılmıştı.

BAŞSAVCILIKTAN İSTİNAF KARARI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı verilen bazı beraat kararlarına, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nde itiraz edeceğini açıkladı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top