Emeklilere zam açmazı: Enflasyon + refah payı planı

Hükümetin asgari ücreti 8 bin 500 lira olarak belirlemesinin ardından gözler, ocak ayında emekli maaşlarına yapılacak zam ve EYT düzenlemesine çevrildi. Emekli maaş zammı hesaplanırken, refah payının yansıtılacağı belirtiliyor. Ancak enflasyon hesaplamasındaki farklılık nedeniyle yapılacak artış, gerçek enflasyon artışını karşılamayacak.

AKP ekonomi kurmayları emeklilere ocak ayında yapılacak zamlarla ilgili toplantı yaptı. 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon oranının ardından emeklilerin zam oranları belli olacak. Açıklanacak enflasyon rakamının gerçek enflasyonu yakalaması mümkün olmadığı için verilecek farkın, yeterli olmayacağı tartışılıyor.

ORAN KONUŞULDU
AKP’de, son altı ayın enflasyonu yüzde 16-17 civarında hesaplanıyor. Bu oranda yapılacak bir artış düzenlemesinin, asgari ücretin 8 bin 500 lira olarak belirlendiği bir dönemde yeterli kalmayacağı belirtiliyor. Toplantılarda, emeklilere bu oranda yapılacak zammın yeterli olmayacağı, ilave olarak yüzde 10-15 refah payının eklenmesi gerektiği konuşuluyor.

Ancak, bu rakamın da düşük kalacağını dile getirenler bulunuyor. Kulislerde, asgari ücrete yapılan yüzde 54'lük zam nedeniyle emeklilere en az yüzde 40 zam yapılması gerektiği konuşuluyor. 3 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının, en az 5 bin 500 lira civarına yükseltilebileceği dile getiriliyor.

İKRAMİYE ARTABİLİR
Bu toplantılarda, emeklilere bayramlarda verilen 1.100 liralık ikramiyenin artırılması da ele alındı. Ancak bir rakam telaffuz edilmedi.

EMEKLİ MAAŞı VE EYT DÜZENLEMESİ İÇİN YASA
Hem Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hem de emekli maaş ve ikramiyeleri için Meclis'ten yasa çıkarılacak.

Yeni yılla beraber TBMM’ye gelecek ilk düzenleme bu olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi