Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

‘En zor dönemde işler çok iyi gidiyor’

Hem iç pazardaki rekor satışlar hem de ticari araç ihracatının artması otomotiv sanayinde yüzleri güldürdü. Otomotiv üretimi martta yüzde 20 büyürken, ilk çeyrekte ise yüzde 1.3 ile artıya geçti. OSD Başkanı Haydar Yenigün, “İnsanlık için böylesine zor bir dönemde işler çok iyi gidiyor” dedi.

MART ayında otomotiv üretimi hem iç pazardaki rekor satış hem de ticari araç ihracatındaki artışla yüzde 19,44 büyüyerek 123 bin 457 adet olarak gerçekleşti. Kuşkusuz bu artışta geçen sene martta fabrikaların pandemi nedeniyle bir süre kapanmasının yol açtığı baz etkisi de var. Mart ayında otomotiv ihracatına baktığımızda ise adet bazında yüzde 14,20, dolar bazında ise yüzde 39,43 yükseldiğini görüyoruz. Aynı dönemde otomobil ihracatı adet bazında %0,53 düşerken, dolar bazında ise yüzde 30 artmış durumda. Mart ayında toplam ise pazar ağır ticari araçlar dahil yüzde 93,90 artarak 99 bin 964 adetle tüm zamanların rekorunu kırdı.
3 AYDA %1 BÜYÜDÜ
Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) verilerine göre 2021 yılı Ocak-Mart döneminde ise toplam üretim mart ayının da desteğiyle yüzde 1,3 artarken, otomobil üretimi ise yüzde 10 oranında azaldı. İlk çeyrek sonunda toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 6 oranında, otomobil ihracatı yüzde 19 oranında azaldı. İhracat aynı dönemde dolar bazında ise yüzde 10 arttı. Sonuçları değerlendiren OSD Başkanı Haydar Yenigün, ilk 3 aylık sonuçları olumlu olarak okuduklarını belirterek şunları söyledi:
KAPASİTE KULLANIMI ARTTI
“İlk çeyrekte üretimde yüzde 1,3’lük büyüme küçük bir rakam gibi gelebilir ama bütün insanlık olarak yaşadığımız ortam, karşılaştığımız sıkıntılar düşünülürse bu rakamın çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla işler çok iyi gidiyor. İlk 3 ayda fabrikalardaki kapasite kullanım oranları da 2020’deki yüzde 65’ten yüzde 70’e çıktı. Daha da iyi olabilir tabii. 2015-2017 yıllarında yüzde 85-87 civarındaydı ama oraya doğru artık tekrar yükselmeye başladığımızı söylemem lazım. İhracat adedindeki azalmanın herhangi bir şekilde bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum çünkü ürettiğimiz ürünlerin daha değerli olması nedeniyle yüzde 10’luk bir ihracat tutar artışı gerçekleştirmiş durumdayız ki ben çok değerli buluyorum bunu. Pazara baktığımız zaman, pazarda geçtiğimiz mart ayını düşündüğümüz zaman orada da tahmin edeceğiniz gibi ciddi bir artış gözlemliyoruz. Üretim açısında mart ayında yüzde 19.4’lük artışın iki bacağı var. Bir tanesi geçen sene mart ayının ortasından itibaren fabrikaların kapanmaya başlamış olması. Diğeri de bu yılın pazarının esasında daha da iyi olmuş olması.”

Enflasyon oldukça fiyatlar tabi ki artar

OSD Başkanı Haydar Yenigün, ilk 3 ayda rekor satışlara rağmen yıl sonunda pazarın yine 1 milyon adetten uzak olduğunu belirterek, “Yani esasında Türkiye’de yine bana göre az araç satılıyor. Türkiye’nin şu anda 1.5 milyon araç satışını hedefliyor olması lazım. 2015-2017 yılları arasında 3 yıl üst üste 1 milyonluk endüstriye yapışmış bir ülke. Özetle ‘zam’ spekülasyonlarından değil de elle tutulur daha matematik şeylerin bu sonuçları yarattığını düşünüyorum” dedi. “Araç fiyatları artacak mı?’ diye soranlara, ‘Gidişat böyle olursa tabi ki artacak” cevabını verdiğini kaydeden Yenigün, “Türkiye’de enflasyon olduğu sürece araç fiyatları da artacaktır” dedi. Avrupa’da enflasyon olmadığı için insanları bu dönemde alışverişe iten bir şey olmadığını kaydeden Yenigün, bu yüzden sonuçların farklı olmamasının şaşırtmaması gerektiğini söyledi.

Olumlu gidişat aşılamaya bağlı

“OTOMOTİV sektörü ikinci çeyrekte de vites düşürmeyecek mi?” sorusuna ise Yenigün şu cevabı verdi: “Öyle bir öngörümüz yok. Ama düşüş için çok acayip bir şey olması lazım. Umuyorum ki değişik şeyler olmaz. Belki şunu söylemem lazım; bir miktar da sisteme olan inancımla aşılamanın bu sene içerisinde iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum. Dolayısıyla insanlar sokağa çıkacak ki bayiler açılacak. Lokantalar çalışmaya başlayacak, ona pirinç götüren minibüs ihtiyaç olacak. Bunlardan dolayı esasında bu kadar gecikmenin sonucunda hem Avrupa’da hem Türkiye’de satışlardaki olumlu resmin devam edeceğine inanıyorum.”

2021’de üretim %11-18 büyür

TÜRKİYE’de otomotiv üretimine ilişkin yıl başında açıkladıkları öngörüyü değiştirmediklerini aktaran Yenigün, 2020’ye göre yüzde 11-18 arasında (1 milyon 440-1 milyon 530 bin) bir artış beklediklerini söyledi. Yenigün, “Ancak ihracatta önümüzdeki günlerle daha da netlik kazanacak bir resim var. Yıl başında 1 milyon 140 bin-1 milyon 180 bin gibi bir rakam öngörürken, beklentimizi 1 milyon 100 bin -1 milyon 150 bine kadar çektik. Bu, çok büyük bir revizyon değil. Ancak nedeni az önce söylediğim gibi; kapalı bayiler ve mutasyona uğrayan Covid-19” diye konuştu.

Çip kriziyle 2.4 milyon araç kaybı olacak

2021 öngörülerini de paylaşan OSD Başkanı Haydar Yenigün , “Küresel üretimde 2020’deki küçülmenin ardından 2023 yılına kadar dünyadaki toplamın esasında geriye döneceği ve hatta daha da iyi bir noktaya geleceği konuşuluyor. Yani 2022’de hem dünya hem Avrupa için bir toparlanma olacaktır. Az önce bahsettiğim bu mikroçip sebebiyle de küresel olarak 2.4 milyon adet araç kaybı olması tahmin ediliyor. Otomotivciler olarak; bunu iyi yönetmemiz gerekli” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi