Enerji şirketlerine, “Ahlaksızlık” suçlaması

Enerji şirketlerine, “Ahlaksızlık” suçlaması
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçtiğimiz aylarda rekor seviyede kâr eden enerji şirketlerine özel bir vergi uygulanmasını istiyor.Ukrayna’yı işgalinin ardından çok sayıda Batılı ülke Rusya’ya yaptırım uygulamaya başladı....

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçtiğimiz aylarda rekor seviyede kâr eden enerji şirketlerine özel bir vergi uygulanmasını istiyor.

Ukrayna’yı işgalinin ardından çok sayıda Batılı ülke Rusya’ya yaptırım uygulamaya başladı. Dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz tedarikçilerinden olan Rusya ise Avrupa’ya gönderdiği gaz miktarını azalttı. Bu da dünya çapında giderek büyüyen bir enerji krizine yol açtı.

Buna rağmen enerji devleri Shell, Exxon, Chevron ve TotalEnergies, son çeyrekte toplamda neredeyse 51 milyar dolar gelir elde etti. Şirketler böylece gelirlerini bir senede ikiye katlamış oldu.

Guterres, dünyanın birçok yerinde insanların yükselen enerji faturalarıyla mücadele ettiğini ve şirketlerin böyle bir krizden kâr etmesinin “ahlaksızca” olduğunu söyledi.

Guterres, “Şirketlerin bu grotesk açgözlülüğü toplumdaki en savunmasız insanları cezalandırıyor ve hepimizin paylaştığı dünyayı da yok ediyor” dedi. Guterres, “Tüm hükümetlere sesleniyorum. Fazlasıyla yüksek olan kârları vergilendirin ve bu zor zamanda ihtiyacı olanlara destek verin” çağrısında bulundu.