Enflasyon 10 yılın en yükseği

Enflasyon 10 yılın en yükseği
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatlarında yıllık artış yüzde 15,61 olarak beklentileri aştı. Bu veri, son 10 yılın en yüksek şubat...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatlarında yıllık artış yüzde 15,61 olarak beklentileri aştı. Bu veri, son 10 yılın en yüksek şubat ayı enflasyonu olarak kayda geçti. Rakamlar üretici fiyatlarında da artış ivmesinin sürdüğünü gösterdi. Şubatta üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 27,09 arttı.
Verilere göre aylık bazda artış yüzde 0,91 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 16,21 olarak kaydedildi. Aynı dönemde yıllık gıda enflasyonu da yüzde 18,40 oldu.
EN YÜKSEK ARTIŞ EV EŞYASI GRUBUNDA
Yıllık bazda bakıldığında en yüksek artış yüzde 23,74 ile ev eşyası grubunda oldu. Ev eşyası grubunu yüzde 22,47 ile ulaştırma, yüzde 20,61 ile çeşitli mal ve hizmetler grubu izledi. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 6,13 ile eğitim, yüzde 6,31 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 7,15 ile haberleşme oldu.
ENFLASYON ARTIŞININ İKİ NEDENİ VAR
Şubat enflasyonunun beklentilerin üzerinde geldiğine dikkat çeken TCMB’nin eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, kasımdan bu yana döviz kurlarındaki düşüşe rağmen enflasyonun yükselmeye devam etmesinin iki nedeni olduğunu dile getirdi:
“Birincisi yurt dışı petrol, ana metal ve tarımsal ürünler gibi emtia fiyatlarındaki sert artışlar. İkincisi de baz etkileri.”