Enflasyon beklentisi yüzde 60’ı geçti

Son Güncellenme Tarihi: Mart 31, 2022 / 06:14

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Merkez Bankası’nın faiz indirmesi ve Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi nedeniyle enflasyon artmaya devam ediyor. Oysa Erdoğan ısrarla “Faiz sebep enflasyon sonuç” teorisini savunuyordu. Merkez Bankası son iki oturumda faizde indirim yapamadı, değiştirmeme yoluna gitti. Birçok gelişmiş ülke, enflasyonda yaşanan artış nedeniyle faizleri artırmak zorunda kalmıştı. Üstelik onların enflasyonu yüzde 4-5’lerde.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin gerçekleştirdiği Türkiye’deki enflasyon anketine göre piyasa katılımcıları mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 61,4 seviyesine yükselmesini bekliyor. Katılımcılar bir önceki aya göre artışın ise yüzde 5,6 olacağını öngördü.

Mart ayı enflasyonu için yıllık bazda en düşük beklenti yüzde 58,40 olurken en yüksek beklenti yüzde 63,40 olarak kaydedildi. Aylıkta ise en düşük beklenti yüzde 3,8; en yüksek beklenti yüzde 7 seviyesinde.

Şubat dönemi anketinde yıl sonu beklentisi yüzde 35 seviyesindeydi. TCMB’nin yılsonu enflasyon tahmini yüzde 23,2 Hazine’nin ise yüzde 24 seviyesinde. Bu yıl sonunda 2021 Kasım ve aralıkta yaşanan sert yükselişler nedeniyle enflasyonu aşağı çekecek belirgin bir baz etkisi bulunuyor.

Şubat ayında yıllık enflasyon TL’deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilerin de üzerinde yüzde 54,44’e yükselmişti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top