Enflasyon beklentisinde Merkez Bankası’nın Ali Cengiz oyunu

Enflasyon beklentisinde Merkez Bankası’nın Ali Cengiz oyunu
Sadece enflasyon verileri değil, Merkez Bankası’nın 21 yıldır yaptığı enflasyon beklenti anketi de iktidarın ilginç bir müdahalesine sahne oldu.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentilerini derlediği anketinde...

Sadece enflasyon verileri değil, Merkez Bankası’nın 21 yıldır yaptığı enflasyon beklenti anketi de iktidarın ilginç bir müdahalesine sahne oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentilerini derlediği anketinde rutin olarak yapılan katılımcı güncellemesinde büyük bankaların da aralarında bulunduğu bazı katılımcılar, anket tahmin listesinin dışında bırakıldı.

Son revizyonun ardından TCMB’nin bu ay yaptığı piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentilerinde son 20 yılın en büyük aylık düşüşü gerçekleşti. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 70,60'tan yüzde 67,73 seviyesine geriledi. Ankete katılan piyasa katılımcıları 12 ay sonra enflasyonun yüzde 36,74 seviyesinde olacağını tahmin ediyor. Bir önceki dönemde bu tahmin yüzde 41,99'du.

Bankanın, enflasyon ve döviz kuru beklentisi yüksek olan kurumları anketten çıkarmış olabileceği düşünülüyor.

PROF. KARA: BİRİLERİ BEKLENTİ YÖNETİMİNİ YANLIŞ ANLAMIŞ

Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından yayınladığı paylaşımda “TCMB bu ay anket katılımcılarında ciddi bir revizyon yapmış. Böylece enflasyon beklentilerini düzeltmeyi başarmış. Birileri “beklenti yönetimi” kavramını yanlış anlamış sanırım :)” değerlendirmesi yaptı.

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (Dolar/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,65 TL iken, bu anket döneminde 19,51 TL oldu.