ENFLASYON, ÇİFT HANEDE SEYRİNİ SÜRDÜYOR

ENFLASYON, ÇİFT HANEDE SEYRİNİ SÜRDÜYOR
Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE aylık bazda 0,58 ile piyasa beklentilerinin altında artış gösterirken, yıllık enflasyon, baz etkisi ile haziran ayındaki yüzde 12,62 seviyesinden yüzde...

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE aylık bazda 0,58 ile piyasa beklentilerinin altında artış gösterirken, yıllık enflasyon, baz etkisi ile haziran ayındaki yüzde 12,62 seviyesinden yüzde 11,76 seviyesine geriledi.

Enflasyon böylelikle temmuz ayında piyasa beklentilerinin altında geldi. Aylık bazda yüzde 0,9 artması beklenen TÜFE, yüzde 0,58 artış gösterdi. Temmuzda aylık en yüksek artış yüzde 2,44 ile ulaştırma grubunda gerçekleşirken, gıda fiyatları aylık bazda yüzde 1,28 düştü.

Çekirdek enflasyon

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,71, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,47, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,49 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,88 artış gerçekleşti.

Prof. Dr. Emre Alkin: Merkez Bankası'nın geçenlerde revize ederek % 8,9 'a yükselttiği enflasyon hedefinin tutması için kalan sürede her ay ortalama % 0.50 civarında TÜFE rakamı gerekiyor. Takdir sizin.

Doç. Dr. İbrahim M. Turhan: Somut rakamlarla ifade edelim. Cebinizdeki 100 TL’ye bakın; ekonomi yönetimi 2018 Haziran’dan beri onun 23 lira 71 kuruşunu size fark ettirmeden eritti. Sadece Merkez Bankası’nın yedek akçesine değil, cebinizdeki paraya da el koydular. Hayat pahalılığı kader değil kötü yönetimdir.

GOLDMAN'IN YIL SONU TCMB POLİTİKA FAİZİ TAHMİNİ YÜZDE 10

Goldman Sachs tarafından yapılan açıklamada 2020 yıl sonu için TCMB politika faizi yüzde 10 olarak tahmin edildi. Kurum tarafından yayımlanan raporda, politika faiz oranının yıl sonunda yüzde 8,25'ten yüzde 10'a yükselmesinin ve gelecek yıl her çeyrekte 100 baz puan artmasının ve 2021 yılı sonunda % 14'e ulaşmasının beklendiği belirtildi. Raporda, enflasyon görünümündeki bozulma, TL oynaklığında son zamanlarda görülen artış, rezervlerdeki azalmanın devam etmesi ve devam eden çıkışlar göz önüne alındığında, önden yüklemeli bir yürüyüş döngüsünün beklendiği vurgulandı. TCMB yüzde 7,4 olan yılsonu enflasyon tahminini 1,5 puan yükselterek yüzde 8,9'a çıkarmıştı. Piyasa ise enflasyonun çift haneli olarak güncelleneceğini bekliyordu.

Londra piyasasında gecelik TL swap faizi yüzde 1000’i aştı

Gecelik vadede TL faizi 29 Temmuz'daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 1,050'nin üzerine çıktı. Londra piyasasında lira sıkışıklığı, swap faizinde sıçramaya yol açtı. Londra swap piyasalarında gecelik vadede lira faizleri Türk bankalarının Londra piyasalarına lira akışını durdurmalarıyla Nisan 2019'da yüzde 1.200'e sert yükseldikten sonra odak noktası haline gelmişti. Londra swap piyasasında lira likidite elde eden yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada liranın değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanıyordu. Geçen yıl bunu engellemek adına önce Türk bankaları ilgili piyasaya fon sağlama eğilimini kesmiş ardından da BDDK bankaların ilgili işlemlerini özkaynakları ile orantılı olarak oldukça sınırlamıştı, sınırlaması sonrası ise bu piyasalarda işlem hacimleri yok denecek kadar azaldı.

Londra’da TL bulamayan yabancılar BiST100’de hisse sattı: Kayıp yüzde 3,5’u aştı

Borsa İstanbul'da, bayram tatili sonrası ilk işlem gününde dün sert değer kayıpları yaşandı. Güne yüzde 1'i geçen primle başlayan BİST 100, yüzde 3,53 değer kaybıyla günü 1.087,16 puandan tamamladı. Yaşanan düşüşün tek bir habere ya da gelişmeye bağlı olmadığını değerlendiren uzmanlar,  temmuz ayında dünya borsalarından pozitif ayrışan BİST 100'de algının bu sefer terse dönmüş olabileceğine işaret ediyor. Bazı analistler ise Londra'da TL bulamayan yabancı yatırımcının hisse satışına geçtiği görüşünde. Endeks 1.075 puan seviyeleri destek noktası olarak ön plana çıkarken 1.100 puan ise direnç seviyesi olarak ifade ediliyor.

Uğur Gürses: İçeride faiz yüzde 8.25 iken dışarıda yüzde 650 ise "onshore-offshore" fiyat farklılaşmış demektir. Yanlış yaptığınızın tescildir. Yabancılara TL vermeyerek derslerini verdi mi Ankara? ( Tweet atıldığında, TL swap faizi yüzde 650’ydi)

İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, temmuz ayı ihracatının bir önceki aya göre yüzde 11,5 artış göstererek 15 milyar 12 milyon dolar olduğunu açıkladı. İthalat ise temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,66 düşüşle 17 milyar 756 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı haziran ayında yüzde 82,6 iken temmuz ayında 84,5'e ulaştı. Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 93,9'a yükseldi. İhracatın cari açığın azaltılmasına katkı verirken, Türkiye ekonomisinin büyümesinin lokomotifi olmaya devam ettiğini vurgulayan Bakan Pekcan, ihracatın pandemi öncesi seviyelerini de aşarak 2020 yılının en yüksek ihracat değerine ulaştığına ve bugüne kadarki en yüksek ikinci Temmuz ayı rakamının gerçekleştiğine dikkat çekti.

İMALAT PMI, 112 AYIN ZİRVESİNDE

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için IHS Markit tarafından derlenen endeks mart-mayıs döneminde sektörün sert şekilde daraldıktan sonra temmuz ayında Şubat 2011’den bu yana en yüksek büyümeyi kaydetti. Büyümenin öncü göstergesi İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi 56.9 değerini alarak Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Endekste 50'nin üzeri değerler ekonomide büyümeye, altı ise küçülmeye işaret ediyor.

Girdi maliyetlerinin artış hızı yavaşladı

Yeni siparişler alt endeksi hazirandaki 53.1 düzeyinden 59.1’e yükselerek Haziran 2005’ten bu yana hesaplanan endeks tarihinin en yüksek değerini aldı. İmalat sektörünün girdi maliyetleri keskin şekilde artış kaydetse de artış hızı bir önceki aya kıyasla yavaşladı. Fabrika çıkış fiyatları ise hazirana göre artış kaydederek, marttan bu yana en güçlü artışı gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan Türkiye İmalat PMI Temmuz ayında 56,9 seviyesinde gerçekleşti. Bu tarihi bir dönüm noktası: Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviye. Böylece yılın ikinci yarısına ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor.