Enflasyon da faiz gibi mi indirilecek?

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 31, 2022 / 12:18

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Faizi indireceğiz ve indiriyoruz. Bilin ki enflasyon da inecek” açıklamasına Ekonomist İbrahim Turhan, TÜİK Başkanının değişimine atıfta bulunarak “Hükümet acaba enflasyonu da faizi düşürdüğü yöntemle düşürmeyi planlıyor olabilir mi?” yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Giresun’da yaptığı konuşmada “Enflasyonun sizlerin üzerinde ciddi bir yük haline dönüştüğünü biliyoruz, görüyoruz. Faizle mücadelemi biliyorsunuz, faizi indireceğiz ve indiriyoruz. Bilin ki enflasyon da inecek, daha da düşecek” demişti.

Twitter hesabından Erdoğan’ın bu konuşmasını paylaşan Turhan, “Hükümet acaba enflasyonu da faizi düşürdüğü yöntemle düşürmeyi planlıyor olabilir mi? Merkez Bankası faizi düşürülmeyince başkanı değiştirilmiş, verilen talimat doğrultusunda faizi düşüreceği düşünülen biri getirilmişti. Sistem aynı sistem mi?” sorusunu yöneltti.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle son yıllarda bazı kurumlarda devamlı bakan ve başkan değişimi yaşanıyor.

DEĞİŞİKLİKTEN TÜİK DE NASBİNİ ALDI
Daha önce Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda birbiri ardına değişiklik gerçekleşmişti. Berat Albayrak’tan boşalan koltuğa son olarak Nureddin Nebati getirilmişti. En çok görev değişiminin yaşandığı diğer kurum ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) oldu. Bu iki kurumun ardından TÜİK de yönetici değişikliğinden nasibini aldı.

DİNÇER YERİNE ÇETİNKAYA GETİRİLMİŞTİ
Cuma gece yarısı yayınlanan Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, son aylarda açıkladığı enflasyon rakamlarıyla tartışmaların odağında olan Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK), başkan değişikliği gerçekleşmişti. Sait Erdal Dinçer’in yerine, BDDK Başkan Yardımcısı olan Erhan Çetinkaya atanmıştı. Çetinkaya, normal şartlarda görev süresi beş yıl olan TÜİK Başkanlığı görevine son beş yılda getirilen altıncı bürokrat oldu.

“84 MİLYONUN HAKKINI YEMİŞ OLURUM” DEDİ
Uzun süre enflasyon oranını düşük tuttuğu için muhalefet ve toplumun büyük kesiminin eleştirilerine hedef olan TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, yıllık enflasyonu 36,08 olarak açıklanmasından sonra “Bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum” diye açıklama yapmıştı.

Devlet kurumlarında bu kadar çok görevden alma ve atama olması bürokratlar üzerinde baskıyı artırdığı şeklinde yorumlanıyor.

“YENİ TÜİK BAŞKANI BANKALARA TELEFON EDİP YÖNETİCİLERİ GÖREVDEN ALMAK İSTEMİŞTİ’’

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, yeni TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın BDDK Başkan Yardımcısı iken bankalar üzerinde baskı kurduğunu söyledi. KRT TV’de yayınlanan Semra Topçu ile Haftanın Panoraması programında Çetinkaya’nın damatlık özelliğinin dışındaki özelliğini şöyle anlattı:

“Yeni TÜİK Başkanı Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu’nda Başkan Yardımcısı iken direkt bankalara telefon edip, genel müdür yardımcılarını ya da yönetim kurulu başkanlarını görevden almalarını isteyen bir isimdi. Böyle bir ünü var… Aynı zamanda aileden de biri, damatlık özelliği var. Ama o da son kullanma tarihi olan biridir. Ne zaman Cumhurbaşkanının çok hoşuna gitmeyen bir veri açıklanır, onun için de geri sayma başlar.”

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Erhan Çetinkaya’nın AK Parti’li Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner’in damadı olduğunu duyurmuştu.

KIZGINLIK NEDENİ ARALIK AYI ENFLASYONU
“Son derece teknik bir kurum olan TÜİK’te 20 ayda 4 tane başkan değiştirecek ne olmuş olabilir” diye soran Özlale, “Cumhurbaşkanının hoşuna gitmeyen veriler açıklanmış olabilir” yanıtını verdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top