Enflasyonda yeni milat 2024 oldu

Enflasyonda yeni milat 2024 oldu
AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Enflasyonun belini kıracağız” demişti ama dünkü açıklamalarında bunun için daha epeyce bir zaman olduğu ortaya çıktı. Erdoğan “Enflasyonu hedeflediğimiz şekilde 2023 sonunda...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Enflasyonun belini kıracağız” demişti ama dünkü açıklamalarında bunun için daha epeyce bir zaman olduğu ortaya çıktı. Erdoğan “Enflasyonu hedeflediğimiz şekilde 2023 sonunda yüzde 20’ler seviyesine 2024’te tek haneli rakamlara düşürmek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız” dedi.

AKP lideri “Herkes hesabını 2023’te yüzde 20’ler seviyesine göre yapsın. Aksi yönde hareket edenlere hükümet olarak biz kendi yetkilerimizi milletimiz de tercihleriyle kendi iradesini kullanarak gereken cevabı verecektir” diye tehdit içeren bir mesaj da verdi.

Erdoğan, 12 Şubat 2020 tarihli parti grup toplantısında enflasyonun, yıl sonu hedefi olan yüzde 8,5’in altına ineceğini söylemişti. Erdoğan, “2018’deki kur, faiz, enflasyon darbe girişiminin ardından Türkiye batacak, bitecekti. Bunlara göre dolar 10 lira olacak, enflasyon yüzde 30’u aşacak. Bankalarımız tökezleyecek, hazinemiz iflas edecekti. Ne oldu, hiçbiri oldu mu?” demişti.

Cumhurbaşkanı, 4 Ağustos 2021’de “Ağustos ile birlikte enflasyonda düşüşü göreceğiz. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir” demişti.

AKP lideri dün akşam kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda hayat pahalılığının iç ve dış sebepleri olduğunu söylerken dış sebepleri emtia fiyatlarında artış ile açıkladı. İç sebepler ise artık alıştığımız “Erdoğan gerekçeleri”ydi:
“İçerdeyse kimi panikten kimi art niyetten kaynaklanan kurdaki ve maliyetlerdeki artışla izah edilemeyen fahiş fiyat artışlarına maruz kaldığımız bir gerçektir.”

Oysa “Faiz sebep enflasyon sonuç” diye Erdoğan’ın dini temelli ısrarı sonrasında döviz kurları dünya piyasalarından ayrışarak büyük hızla artmış, TL’nin değer kaybetmesiyle ithalata bağımlı yaşayan Türkiye’de fiyatlar hızla tırmanarak son 24 yılın rekorunu kırmış, cari açık rekorlar kırmış, politika faizi düştüğü halde kredi faizleri düşmemiş, girişimciler için finansman bulmak imkansız hale gelmişti. Erdoğan’ın ekonomik politika tercihleri nedeniyle dünyadan ayrışan Türkiye resmi enflasyonu bile yüzde 85’i aşarak yüksek enflasyonlu ülkeler listesinde ilk 8’e yükselmişti.