Epiphaneia’da “Takvimler Mozaiği” bulundu

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 27, 2022 / 12:53

Hatay’ın Erzin ilçesindeki Epiphaneia Antik Kenti’ndeki kazılarda, kırsal aktivitenin anlatıldığı ve her ayın karşılığında personifikasyonun (kişileştirme) yer aldığı “Takvimler Mozaiği” bulundu.

İssos Harabeleri olarak da bilinen Epiphaneia Antik Kenti’nde 2006’da kurtarma kazısı olarak başlayan çalışmalar devam ediyor. Bu yılki sezon kazılarında bulunan sikke ve mozaik gibi eserlerin yanı sıra Bronz Çağ’a tarihlenen seramikler, kent tarihinin 5 bin yıl öncesine dayandığını ortaya koydu.


Kazının bilimsel danışmanı ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Özdilek, kazılarda heyecan veren buluntulara rastladıklarını anlattı. Özdilek, özetle şu bilgileri verdi:

“Bronz Çağ’a tarihlenen seramiklerle birlikte kentin tarihi 5 bin yıl önceye kadar gidiyor. Osmanlı dönemine kadar kesintisiz 27 kültürün izlerini kazılar sonunda materyal kültür incelemesi ve mekansal analizle tespit ettik. Çok güzel taban mozaikleri bulduk. Mozaikler, dünyada eşi benzeri olmayan kırsal aktivitenin anlatıldığı Takvimler Mozaiği ve her ayın karşılığında bir personifikasyon (kişileştirme) var. Biz bu sene yaptığımız kazılarda haziran ve temmuz ayının personifikasyonuna rastladık. Burada geometrik bir bordür içerisinde figürler ve yazıtlı anlatımlar var. Yazıtlarda ise ayın anlatımı ve yanında buna denk gelen Roma astrolojisindeki burçlar bulunuyor.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top