Erdoğan 2,5 yıl sonra Diyarbakır’da ‘Kürt sorunu’ demedi ‘Çözüm için çabalıyoruz’ dedi

Erdoğan 2,5 yıl sonra Diyarbakır’da ‘Kürt sorunu’ demedi ‘Çözüm için çabalıyoruz’ dedi
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, dün Diyarbakır'da önce partililerle toplantıda ardından da toplu açılış töreninde konuştu.Açılış törenindeki konuşmasının başlangıcında, "Diyarbakır annelerinin...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, dün Diyarbakır'da önce partililerle toplantıda ardından da toplu açılış töreninde konuştu.

Açılış törenindeki konuşmasının başlangıcında, "Diyarbakır annelerinin yüreklerini kimlerin yaktığını da gayet iyi biliyorsunuz. Sizler başkalarının evlatlarını dağa ölüme gönderenlerin kendi evlatlarını yurt dışında nasıl ihtimamla büyüttüklerini, yaşattıklarını da gayet iyi biliyorsunuz" ifadeleriyle isim vermeden PKK ve HDP'yi suçladı.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN SONA ERMESİNDEN HDP’Yİ SORUMLU TUTTU

2002'de göreve geldikten sonra olağanüstü hal uygulamasını kaldırdıklarını belirten Erdoğan, "Kürt sorunu" ifadesini kullanmadı ancak sorunun çözümü için çabaladıklarını söyledi; çözümsüzlük için HDP'yi eleştirdi.

"Şimdi geriye dönüp 20 yıllık muhasebeyi yapalım" diyerek çözüm sürecini "samimi şekilde başlattıklarını" savunan Erdoğan sürecin sona ermesinden HDP'yi sorumlu tuttu:

"Baldıran zehri de olsa, bu meydanda söyledim, ‘içeriz’ dedim. Samimiyetle başlattığımız bir süreci bunlar provoke ettiler, zehirlediler, istismar ettiler ve sonunda tamamen yıktılar… Küresel emperyalizmin ülkemizde yaklaşık bir buçuk asırdır kaşıdığı bir yarayı kapatmak için çözüm sürecini biz başlattık. Ama çözüm sürecini sonlandıran biz olamadık, çünkü çözüm sürecini bunların kötü niyeti, gizli gündemleri sonlandırdı."

2005’DE NE DEDİYSEK AYNI YERDEYİZ

Erdoğan, konuşmasında "Biz Diyarbakır'da 2005 yılında size ne demişsek dün de oradaydık, bugün de aynı yerdeyiz, yarın da aynı yerde olacağız" ifadelerini de kullandı.

HDP’Lİ BELEDİYELERE SUÇLAMA

Erdoğan, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra tamamına yakınının görevden alınıp kayyım atandığı HDP'li ve partinin öncülü durumundaki DTP ve BDP'li belediyelerin başkanlarını da şu sözlerle eleştirdi:

"Hangi demokraside seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları, teşkilat yöneticileri, örgüt militanlarına hesap verir? Devletin yatırım için gönderdiği ödenekler yollara mayın döşemek için kullanılır? Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yıllarca hep bunların elindeydi. Peki sonuç ne oldu? Büyükşehir Belediyesi’ni Kandil'in komiseri olan ne idüğü belirsiz birine adeta hesaba çektirdiler. Belediyelere verilen kaynakların bir avuç terör baronuna peşkeş çekildiğini gördük. Asıl bunları görevden almazsak size ihanet etmiş olurduk."

BİJİ SEROK ERDOĞAN SLOGANLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2,5 yıl sonra gittiği Diyarbakır'da ‘Biji Serok Erdoğan’ sloganları ile karşılandı. Başbakanlığı döneminde Diyarbakır'da miting düzenleyen Ahmet Davutoğlu için 'Biji Serok Ahmet' sloganları atılmıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ahmet Davutoğlu'nu eleştirdiği konuşmalarında 'Serok Ahmet' diye sesleniyordu.

DİYARBAKIR’DA HDP’DEN AK PARTİ’YE TRANSFER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda partiye yeni katılan isimlere rozetleri verildi. AK Parti'ye katılan isimler arasında 13 Ağustos 2020'de HDP'den istifa eden Diyarbakır’ın Dicle İlçe Belediye Başkanı Felat Aygören de yer aldı.

VE SÜLEYMAN SOYLU KAREYE GİRDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Diyarbakır Anneleri'ni de ziyaret etti.

Erdoğan'ın ziyareti sırasında yanında, son günlerde adı organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddialarıyla gündeme gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da vardı. Tartışmaların odağındaki isim Bakan Soylu'ya MHP lideri Devlet Bahçeli sahip çıkmış, Erdoğan'ın, Soylu konusundaki tutumu merak konusu olmuştu. Soylu son dönemde Beştepe’de düzenlenen etkinliklerde de yer almıyordu.