Erdoğan, “AB’ye hesap verecek değiliz”

Erdoğan, “AB’ye hesap verecek değiliz”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin (AB) 52 yıldır Türkiye’yi oyaladığını belirterek, bu nedenle farklı arayış içinde olabileceklerini, bu görüşmeler hakkında AB’ye hesap vermeyeceklerini söyledi.Cumhurbaşkanı...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin (AB) 52 yıldır Türkiye’yi oyaladığını belirterek, bu nedenle farklı arayış içinde olabileceklerini, bu görüşmeler hakkında AB’ye hesap vermeyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu’ndaki konuşmasından önce New York’ta Amerikan PBS kanalının sorularını yanıtladı. Şangay İşbirliği Örgütü’ne katılma niyetine ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

FARKLI ARAYIŞLARDA OLABİLİRİZ
“Biz dünyanın parçasıyız; ne doğunun ne batının… Bizim için ülkemizin coğrafi olarak büyük bir kısmı doğuya aittir. Batı’ya ait olan kısmı ayrıdır. Avrupa Birliği 52 yıldır bizi devamlı oyalamaktadır. Avrupa Birliği içinde bizim durumumuzda olan bir başka ülke yok. NATO ülkesi olduğumuz halde NATO ülkeleri dahi Avrupa Birliği süreci içerisinde bizi oyalamaktadır. Böyle güçlü bir konumu olan Türkiye’nin böyle oyalama taktikleriyle bir kenarda tutulması şüphesiz ki bizim için çok çok manidardır. İster istemez farklı arayışlar içerisine girme durumunda da olabiliriz.

TÜM ÜLKELERLE GÖRÜŞÜRÜZ
Avrupa Birliği 52 yıldır bizi tutacak, bizi yanına yaklaştırmayacak ve ondan sonra da ‘Niçin şurayla görüştü, niçin burayla görüştü?’ diyecek. Görüşürüm. Bu görüşmeleri yaparken de biz Avrupa Birliği’ne bu noktada hesap verecek değiliz. Biz dünyanın tüm ülkeleriyle görüşürüz. Hepimiz bu dünyanın birer parçasıyız. Biz şu anda özellikle Şanghay İşbirliği Teşkilatında olan ülkelerle nasıl bir tutum içindeysek onlarla da aynı tutum içerisinde süreci işleteceğiz.”

BİZİ KİMSE TUTAMAZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’de 2023’te yapılacak seçimlere” dair soruya da özetle şu yanıtı verdi:
“Bizim şu anda seçimleri kazanma noktasında bir endişemiz yok. Ben meydanların dilini iyi bilirim. Şu anda yaptığım toplu açılışlarda, meydan mitinglerinde eğer on binleri meydanlara toplayabiliyorsam, bu halkımın bize olan teveccühünü göstermektedir. Halkımızın bize olan bu teveccühü devam ettikçe, bizi kimse tutamaz. Çünkü alternatif yok.”