Erdoğan “acil ateşkes” çağrısı yaptı, Putin koşulunu açıkladı

Erdoğan “acil ateşkes” çağrısı yaptı, Putin koşulunu açıkladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaklaşık bir saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Erdoğan, işgal başlamadan önce yaptığı çağrıyı tekrarlayarak “Ukrayna sorununun...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaklaşık bir saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan, işgal başlamadan önce yaptığı çağrıyı tekrarlayarak “Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını” belirtti. Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in Erdoğan’a “Rusya askeri operasyonunu ancak Ukrayna savaşmayı bırakırsa ve Moskova’nın talepleri kabul edilirse sonlandıracak” dedi. Putin’in, “Ukraynalı müzakere heyetinin daha yapıcı bir tutum almasını umduğunu söylediği” belirtildi.

“YALNIZCA ASKERİ ALTYAPI TESİSLERİNE VURUŞ”
Kremlin’e göre ise Putin Erdoğan’a “Rus Silahlı Kuvvetleri’nin bölgedeki sivillerin hayatını kurtarmak ve güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptığını, Rusya tarafından Ukrayna’da gerçekleştirilen nokta vuruşlarının yalnızca askeri altyapı tesislerine yapıldığı” söyledi. Açıklamaya göre Putin, Erdoğan’a “Donbas’ı savunmaya yönelik özel askeri operasyonun ilerleyişi hakkında” bilgi verdi, ana amaç ve hedefleri ayrıntılı olarak açıkladı; “Özel harekatın plana uygun olarak yürütüldüğü” söyledi.

KURTULMUŞ: TÜRKİYE, İKİ TARAFLA RAHAT KONUŞABİLEN YEGANE ÜLKE
AK Parti Genel Başkan Vekili Kurtulmuş, Ukrayna ile Rusya Savaşı’na ilişkin “Türkiye, her iki tarafla da rahat konuşabilen ve bölgeye ilişkin barış perspektifine sahip olan neredeyse yegane ülkedir. Bölgede savaş, gerilim, çatışma istemiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU, MEVKİDAŞLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan’ın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptı.