Erdoğan Barzani görüşmesi yeni çözüm süreci mi?

Erdoğan Barzani görüşmesi yeni çözüm süreci mi?
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin geçen hafta Ankara’ya yaptığı sürpriz ziyaret, Kürt sorununa çözüm arayışlarını yeniden gündeme getirdi. VOA Türkçe’nin Kürt kaynaklarından aldığı...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin geçen hafta Ankara’ya yaptığı sürpriz ziyaret, Kürt sorununa çözüm arayışlarını yeniden gündeme getirdi. VOA Türkçe’nin Kürt kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Barzani ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede Kürtlerin durumu da gündeme geldi.

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, 26 Ocak’ta Ankara’ya ani bir ziyaret düzenledi. Ziyareti programı önceden duyurulmadı. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan sadece “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti” açıklaması yapıldı.

VOA Türkçe’nin Kürt kaynaklarından aldığı bilgilere göre görüşmede, enerji, güvenlik ve Türkiye’de yapılacak seçimler gündeme geldi. IKBY Başkanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada ise görüşmede Irak Kürt Bölgesi ve Irak’ın Türkiye ile olan karşılıklı ilişkileri, Kürt Bölgesi ve Irak’taki son gelişmeler, Erbil-Bağdat ilişkileri ele alındı. Açıklamada ayrıca her iki tarafın da Irak ve Irak Kürt Bölgesi’nin Türkiye ile enerji alanındaki ortaklığını genişletmek için mevcut fırsatları değerlendirmeye karşılıklı olarak hazır oldukları vurgulandı.

SEÇİM ÖNCESİ ADIMLAR ATILABİLİR
Görüşmede, bu ortaklığın doğal gaz ve enerji alanında başta Avrupa olmak üzere dünyadaki boşluğun doldurulmasına ve ihtiyaçların karşılanmasına aktif olarak katkı sağlayabileceği hatırlatıldı.

Ancak VOA Türkçe’ye bilgi veren kaynaklar, açıklamalara yansımasa da görüşmelerde Kürt sorununun da gündeme geldiğini iddia etti. Erdoğan ve Barzani’nin Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüş alışverişinde bulunduğunu iddia eden kaynaklar, seçime doğru, yeni bir çözüm süreci olmasa da Kürtlere yönelik bazı adımların atılabileceğini öne sürdü. Tarafların seçime doğru giden süreçte yeni görüşmeler yapması da bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise bu iddialarla ilgili yorum yapmadı.